Cătălin Drulă lansează acuzații explozive la adresa lui Ponta: Omul a făcut bani cu găleata în ultimii ani de la firmele turcești

Publicat: 10 apr. 2025, 15:44, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Cătălin Drulă lansează acuzații explozive la adresa lui Ponta: Omul a făcut bani cu găleata în ultimii ani de la firmele turcești

Fostul lider al USR, Cătălin Drulă, a lansat acuzații grave la adresa lui Victor Ponta, fost premier al României. Într-un mesaj virulent postat pe rețelele sociale, Drulă a cerut Ministerului Public să deschidă o anchetă oficială, acuzându-l pe Ponta de posibil trafic de influență și conflict de interese.

Cătălin Drulă îndreaptă tunurile către Ponta

Fostul lider USR face „un apel la Ministerul Public să investigheze acțiunile cetățeanului româno-sârb Victor Ponta – potențialul trafic de influență și conflict de interese în cazul firmelor care i-au plătit milioane în timp ce era consilierul lui Ciolacu, precum și situația inundațiilor provocate în 2014 cu care se laudă astăzi”.

Potrivit lui Cătălin Drulă, Ponta ar fi fost remunerat cu milioane de lei de către firme care beneficiază de contracte cu statul român, chiar în perioada în care avea calitatea oficială de consilier guvernamental. Este vorba, mai exact, de companii turcești cu interese în infrastructura și industria extractivă din România – parteneri care, susține Drulă, au legături strânse cu regimul Erdogan.

Acesta atrage atenția asupra faptului că Ponta a declarat public admirația pentru Istanbul, dar că, de fapt, ce iubește cel mai mult sunt banii proveniți din facturile emise către companiile turcești, companii care, între timp, s-au abonat la contractele de autostrăzi sau la exploatările miniere din România.

Fostul premier este descris ca un intermediar al intereselor oligarhice străine, care folosește pozițiile și relațiile sale pentru a-și construi o rețea profitabilă de influență și consultanță.

„Victor Ponta iubește Istanbulul, o declară chiar el. Omul a făcut bani cu găleata în ultimii ani de la firmele turcești care au contracte de autostrăzi sau cariere de cupru prin România. Iubește cel mai mult facturile pe care le taie pentru firmele oligarhilor prieteni cu regimul Erdogan.

Victor Ponta iubește și Belgradul. Și acolo are prieteni (cel mai faimos e dl Sebi Ghiță), și acolo sunt bani de făcut. Și recunoaște senin că a inundat niște români ca să îi protejeze pe sârbi. Ba se și laudă că a dat ordin «peste capul celor din sistem» să fie inundați. Ăștia, românii, n-aveau bani de dat probabil pentru consultanță așa că și-au luat niște apă până la gât de la Victor. Prietenul Vučić l-a recompensat cu cetățenia sârbă pentru serviciile aduse, în paguba românilor”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Ponta, cetățean româno-sârb cu acte-n regulă

Drulă readuce în atenția publică un episod controversat din 2014, în care Victor Ponta, pe atunci prim-ministru, ar fi ordonat personal deschiderea controlată a barajului de la Porțile de Fier, în plin sezon de inundații. Scopul? Să salveze Belgradul de la dezastru.

Mai mult decât atât, susține Drulă, Ponta nu doar că și-a asumat această decizie, dar s-a și lăudat cu ea într-un interviu recent, în care a declarat că a dat ordinul „peste capul celor din sistem”. Cu alte cuvinte, a ignorat protocolul instituțional pentru a da apă peste satele românești – sate care, spune ironic Drulă, „probabil nu aveau bani să-i plătească consultanță”.

Pentru această „ispravă”, susține Drulă, președintele sârb Aleksandar Vučić i-ar fi oferit cetățenia sârbă, ca răsplată pentru „serviciile aduse, în paguba românilor”. O acuzație dură, care aruncă o lumină întunecată asupra loialităților geopolitice ale lui Ponta.

Ponta se apără

În urma valului de reacții, Victor Ponta a venit cu o declarație de apărare, încercând să clarifice contextul evenimentelor din 2014.

Potrivit fostului premier, decizia de a permite eliberarea controlată a apei de la barajul Porțile de Fier a fost una luată în condiții de criză, în timpul celor mai grave inundații din Europa de Est din ultimul secol.

Ponta susține că nicio persoană din România nu a fost pusă în pericol și că a acționat din spirit de solidaritate, pentru a preveni o catastrofă în Serbia. El a subliniat că gestul său a fost unul umanitar și nu un act de trădare, așa cum încearcă adversarii politici să sugereze.