Cătălin Predoiu: Desființarea SIIJ ar putea avea un impact la procesul de aderare la Schengen
Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este un obiectiv principal în programul de guvernare, dar este de asemenea un obiectiv în planul Mecanismului de Cooperare și Verificare, a explicat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
„Desfiinţarea SIIJ este un obiectiv principal în programul de guvernare. Este, de asemenea, un obiectiv în planul MCV. Desfiinţarea SIIJ ar putea avea un impact la procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen. România este pregătită tehnic pentru aderarea la Spaţiul Schengen încă în 2020. Menţinerea în afara acestui spaţiu Schengen afectează grav interesele economice ale companiilor româneşti şi ale cetăţenilor”, a declarat Cătălin Predoiu, joi, la dezbaterea din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ.
În opinia liberalului, sistemul judiciar românesc funcționează similar cu alte sisteme europene, iar problemele Justiției din România sunt comune cu cele întâlnite în alte state ale Uniunii Europene.
„Pe baza acestui obiectiv consfinţit şi constatat, făcut inclusiv de organisme independente, putem afirma că, în măsura în care ne atingem obiectivele MCV restante, inclusiv desfiinţarea SIIJ, este firesc ca MCV să înceteze. (…) Este încă un motiv pentru care Ministerul Justiţiei n-a întârziat nicio zi să promoveze acest proiect către Parlament, care are, până la urmă, decizia finală. În general, problemele societăţii româneşti, inclusiv corupţia, inclusiv în Justiţie, reprezintă şi problemele altor societăţi din cadrul Uniunii Europene. De aceea, noi trebuie să îndeplinim cât mai repede obiectivele din MCV, pentru că trebuie să ne aliniem concret cu toate celelalte state membre ale UE. Au existat mai multe tentative lăudabile de desfiinţare a SIIJ. (…) Ultima, cea mai recentă, cea de anul trecut, de asemenea, blocată în Parlament”, a adăugat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.