Câte buncăre are România în cazul unui pericol nuclear. Vezi lista spațiilor disponibile
Câte buncăre are România în cazul unui pericol nuclear – aceasta reprezintă o problemă repusă în actualitate încă de la izbucnirea războiului din Ucraina.
În România sunt peste 4.500 de adăposturi de protecţie civilă, unde populaţia se poate refugia în cazul unui pericol. Nu există însă o statistică legată de numărul spaţiilor care îndeplinesc standardele unor buncăre antiatomice.
Un astfel de adăpost, spre deosebire de cele care pot fi folosite pentru atacuri aeriene în caz de război, trebuie să aibă uşi blindate, tunel de evacuare şi sistem de ventilaţie şi filtrare a aerului.
Majoritatea spațiilor din România unde oamenii se pot adăposti în cazul unui pericol major nu au fost niciodată renovate sau dotate conform standardelor.
Conform unei statistici a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în România sunt 4.538 de adăposturi pentru protecție civilă. Dar nu există o cifră oficială a celor care pot fi considerate buncăre antiatomice. În afara unei amenințări iminente, pot fi folosite ca spații de depozitare, dar trebuie eliberate în cel mult 24 de ore, dacă situația o impune.
Câte buncăre are România: Lista spațiilor disponibile
În ceea ce privește spațiile din România în care oamenii ar putea să se adăpostească în caz de nevoie, există o listă publicată pe site-ul IGSU. VEZI AICI LISTA
În Capitală, există 1.171 de adăposturi, cel mai mare număr din țară. În sectorul 1 sunt 165, în sectorul 2 sunt 343 (cele mai multe), în sectorul 3 sunt 143, în sectorul 4 sunt 168, în sectorul 5 sunt doar 58 și în sectorul 6 sunt 294 de astfel de adăposturi.
Cele mai puține adăposturi există în județul Ialomița și în Vrancea, unde se găsesc doar câte 13 astfel de încăperi.
În municipiul Buzău sunt 39 de adăposturi de protecție civilă, cele mai multe în blocurile comuniste, la subsol, însă niciunul nu e dotat conform standardelor.
Câte buncăre are România: Inspecțiile se fac anual
În subsolurile blocurilor sunt depozitate murături, cutii și obiecte care nu mai sunt de mult de folos, dar oamenii nu se îndură să le arunce. Dacă se dă alarma, au 24 de ore la dispozitie să elibereze spatiile.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, declara anul trecut, cu privire la verificarea adăposturilor de război din ţară și în contextul conflictului de la graniţa cu Ucraina, că suntem pregătiţi pentru orice situaţie şi că aceste inspecţii se fac anual. Întrebat atunci dacă a dispus o verificare a adăposturilor de război din ţara noastră, Ministrul Apărării a declarat că, împreună cu MAI, a discutat şi această inspecţie se face în mod regulat, în fiecare an. ”Există un anumit calendar pentru această inspecţie”, a arătat el. ”Cele mai multe cred că aparţin de Ministerul de Interne”, a mai precizat Vasile Dîncu, referindu-se la cele de protecţie civilă, pentru situaţii de criză, cataclisme.