Câte cămine pentru bătrâni funcționează legal în București și Ilfov. EXCLUSIV
Scandalul azilelor groazei de la Voluntari și Afumați a readus în prim plan și o altă realitate mai puțin cunoscută și anume numărul mare de cămine pentru persoane vârstnice din București și județul Ilfov.
Peste 7.000 de locuri pentru bătrâni în cele 89 de cămine din București
PUTEREA a solicitat fostului ministru al Muncii, Marius Budăi, să precizeze care este numărul căminelor de bătrâni care funcționează legal în București și județul Ilfov. „Potrivit Registrului electronic unic al serviciilor sociale, la data de 12.07.2023 existau, la nivelul municipiului București și în județul Ilfov, un număr de 151 cămine pentru persoane vârstnice (cod serviciu social 8730 CR-V-I) licențiate, din care 142 administrate de furnizori privați și 9 publice”, a fost răspunsul Ministerului Muncii. Însă, din cele 151 de cămine pentru bătrâni, pentru 87 sunt furnizate servicii sociale de asociații și firme din București, 62 de către entități din județul Ilfov și câte un așezământ operat de societăți din Bacău și Dâmbovița (vezi documentul în facsimil). Astfel, cele 89 de locații pentru bătrâni din București dispun de 7.007 locuri. Cel mai mare cămin de bătrâni fiind Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice Affinity Polizu Rezidence din Sectorul 1 care dispune de 238 de locuri.
Voluntari, liderul căminelor de bătrâni din Ilfov
În schimb, cele 62 de cămine din cele 24 de localități ale județului Ilfov oferă servicii sociale pentru 2.302 de bătrâni. Dar, cele mai multe cămine de bătrâni din județul Ilfov se află în orașul Voluntari, unde cele 19 locații asigură găzduire pentru 655 de persoane, adică aproape 30% dintre bătrânii aflați în azilele din acest județ. Pe locul doi în Ilfov ca număr de cămine pentru bătrâni se află orașul Popești-Leordeni cu 11 așezăminte, după care urmează Pantelimon cu 6, Mogoșoaia cu 5 și Otopeni și Snagov cu câte 4. Cele mai mai mari cămine pentru bătrâni din județul Ilfov se află la Snagov-Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice Perla Senior Snagov-232 de locuri și Vitalitas Senior Center-200 de locuri.
Azilele groazei din Voluntari nu figurează în evidențele Ministerului Muncii
Surprinzător, din datele furnizate de către Ministerul Muncii nu reiese că cele două azile ale groazei din Voluntari operate de Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” controlată de Ștefan Godei funcționează legal sau ilegal. Practic, din informațiile transmise de Ministerul Muncii cele două azile de bătrâni controlate de Ștefan Godei nu există, ceea ce lasă loc la o mulțime de speculații.
7 cămine de bătrâni din Capitală au rămas fără licență de funcționare
Totodată, Ministerul Muncii ne-a transmis că „începând cu 01.01.2023 și până în prezent a fost retrasă licența de funcționare pentru 7 cămine pentru persoane vârstnice (cod serviciu social 8730 CR-V-I) care funcționau în Municipiul București. Capacitatea totală de găzduire a celor 7 cămine era de 234 locuri”. Dar, Ministerul Muncii nu face nicio referire la faptul că printre căminele rămase fără licență de funcționare s-ar afla și azilele groazei controlate de Ștefan Godei (vezi documentul în facsimil). De ce oare?
600 de persoane cu dizabilități pot fi îngrijite în 28 de centre din București și Ilfov
În evidențele Ministerului Muncii, mai există și 23 de centre licențiate pentru a asigura servicii sociale persoanelor cu dizabilități în București și 5 în județul Ilfov. Din cele 23 din Capitală, 7 se află în Sectorul 1, câte 4 în Sectoarele 3, 5 și 6 și câte două în Sectorul 2 și 4. Astfel, centrele pentru dizabilități din Capitală pot asigura servicii sociale și medicale pentru 437 de persoane, iar cele din Ilfov pentru 159 de persoane. Asta înseamnă că numărul total al locurilor în centrele pentru persoane cu dizabilități din București și județul Ilfov este 596