Câte femei au gradul de general în instituțiile de forță din România?
Ziarul Puterea a făcut demersuri pentru a afla o informație de interes pentru cititori. Am solicitat numărul femeilor care au fost înaintate, în ultimii 30 de ani, la gradul de general. Noi considerăm că promovarea femeilor în toate domeniile, fără discriminări, este o dovadă de civilizație.
Este adevărat că în ultimii 30 de ani s-au făcut progrese importante în acceptarea femeilor în domenii în care, înainte de Revoluție, era greu să le găsești.
Ministerul Apărării Naționale deschide drumul la gradul de general
La Ministerul Apărării Naționale, șase femei au fost înaintate în gradul de general din 1990 și până în prezent. În acest moment doar o singură femeie general mai este în activitate. Este de precizat că la formele de învățământ militar sau la programele de formare, doamnele și domnișoarele pot candida alături de bărbați. Ele dau concurs pe același număr de locuri, fără nicio restricție. La MApN a fost promovată de altfel și prima femeie la gradul de general.
De asemenea, nu există restricții în ocuparea funcțiilor din această instituție. Femeile pot ocupa oricare din posturile militare sau, după caz, civile, cu respectarea criteriilor de competență. Pot accede pe funcții în toate armele, serviciile și specialitățile militare, neexistând restricții legislative. Astfel, în Ministerul Apărării Naționale există femei în funcții de execuție și conducere, la toate nivelurile ierarhice.
Serviciul de Telecomunicații Speciale, are și el femei….speciale
Pe de altă parte la Serviciul de Telecomunicații Speciale STS, în perioada 1990-2023, trei ofițeri-femei au fost înaintate la gradul de general, în activitate sau în retragere. Două dintre ele lucrează în continuare. Este adevărat că numărul de femei general este mai redus, dar și numărul de angajați al acestei instituții este cu mult mai mic decât la MApN.
Ministerul Afacerilor Interne, în fruntea clasamentului
În ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne, femeile sunt promovate chiar în număr mai mare. În ultimii 30 de ani, 16 doamne au primit gradul de general sau de chestor de poliție. La acest moment, doar șase sunt încă în activitate. Trebuie precizat însă că personalul MAI este mai numeros, peste 130.000 de angajați, dintre care aproape 20% sunt femei. Numărul femeilor este în creștere în MAI, după ce s-au eliminat, la admiterea în școlile MAI, diferite criterii care duceau la discriminare. Unul dintre ele a fost înălțimea. Asta nu înseamnă că doamnele nu se ridică la exigențele impuse de profesia aleasă. Sunt conștiincioase, bune profesioniste și de multe ori muncesc chiar mai mult decât mulți bărbați.
Doamnele care au obținut gradele de chestor sau general în aceste instituții de forță ale statului lucrează în diverse domenii. Le regăsim în zona operativă în poliție, poliție de frontieră, informații militare, comunicații, forțe aeriene. Totodată, ele își fac datoria și în alte zone cum ar fi cele medicale, financiare, relații internaționale sau publice.
Din păcate, chiar dacă am solicitat aceste informații și de la Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază sau Serviciul de Informații Externe, nu au dorit să ne comunice numărul doamnelor promovate la gradul de general. Nu știu dacă numărul lor este atât de secret sau nu doresc să promoveze rezultatele muncii colegelor dumnealor ori pur și simplu nu au înaintat la gradul de general nicio femeie.
La mulți ani tuturor femeilor indiferent de grad care veghează la siguranța noastră!