Câte păsări sunt pe Pământ
Terra găzduieşte circa 50 de miliarde de păsări, aproape de şase ori mai mult decât numărul oamenilor, potrivit unei estimări realizate de oameni de ştiinţă australieni şi publicată în revista Proceedings of the US National Academy of Sciences.
Potrivit DPA, o echipă condusă de William Cornwell de la University of New South Wales (UNSW) din Sydney a lucrat cu date referitoare la 9.700 de specii cunoscute de păsări pe plan global, care, potrivit cercetătorilor, reprezintă 92% dintre toate speciile existente.
Cercetătorii au asociat sondaje ştiinţifice ale unor specii individuale care trăiesc în anumite zone de distribuţie cu cele aproape un miliard de înregistrări din baza de date ornitologică online eBird.
Cele mai răspândite păsări
Cercetătorii au ajuns la concluzia că există relativ puţine specii comune şi multe specii rare. Printre cele mai răspândire 10 specii de păsări din lume se numără vrabia de casă (1,6 miliarde), graurul (1,3 miliarde), pescăruşul cu inel (1,2 miliarde) şi rândunica (1,1 miliarde).
Cercetătorii au mai descoperit că cele mai puţin răspândite ordine de păsări din lume sunt pasărea kiwi, care nu poate zbura, din Noua Zeelandă (3.000 de exemplare) şi păsările aparţinând familiei mesite (154.000), care trăiesc în lăstărişuri, endemice pe teritoriul Madagascar.