Câte persoane pot locui la aceeași adresă, începând de astăzi?
Autoritățile vor să termine cu traficul luării în spațiu pentru cei care au nevoie de un domiciliu în România pentru a obține acte de identitate românești.
Acum, conform legii, la o adresă pot fi înregistrate cel mult 10 persoane, dacă acestea nu sunt rude. Din 10 iunie intră în vigoare Legea nr. 162/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.
Legea îi afectează inclusiv pe cetățenii din Republica Moldova care au cetățenie română. Aceștia s-au înregistrat cu sutele sau cu miile la aceeași adresă ca să obțină acte de identitate românești. Recordul este de 18 mii de persoane care apar la același domiciliu. Toți cei 18 mii ar fi cetățeni din Republica Moldova care au primit cetățenie română și aveau nevoie de o adresă ca să-și facă buletin de București. Oamenii din zonă spun că nu e singurul loc de pe strada lor unde apar atât de mulți locatari. Și în județul Galați, într-o casă au fost înregistrați în jur de 3000 de cetățeni moldoveni.
Cel mult 10 persoane la o adresă, dacă nu sunt rude
Acum, nu mai poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă, scrie în noua lege.
Există totuși o excepție, limita prevăzută nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/soția acestuia, rudele titularului dreptului locativ ori ale soțului/soției în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.
În cazul persoanelor defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinței eliberate de unitatea administrativ-teritorială, din care rezultă adresa la care se stabilește domiciliul.
Legea mai prevede că persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului de 15 zile are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu.
Și aici există o excepție, este vorba de persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.
Amenzi prea mici în comparație cu „taxele” de domiciliu
Chiar dacă MAI a făcut un prim pas pentru a rezolva cu acest trafic de domicilii, totuși amenzile sunt derizorii, în comparație cu sumele vehiculate pentru luarea în spațiu. Conform legii amenzile sunt între 75 și 150 de lei, iar comisionul oferit de cei care sunt luați în spațiu ajunge și la 500 de EURO.
Citește și: 12 aleși locali puși la zid de Agenția Națională de Integritate