Câteva mii de pensiuni și hoteluri din Delta Dunării, scoase la vânzare
În ultimele două decenii, s-a investit masiv în Delta Dunării, fiind inaugurate peste 6.000 de pensiuni, pe fondul interesului turiștilor pentru această zonă. Războiul din Ucraina, însă, a dat lovitura de grație proprietarilor de pensiuni și hoteluri, rămași fără clienți.
La acest moment, aproape jumătate dintre ele pensiunile din Delta Dunării ar fi scoase la vânzare, spun firmele de insolvență. Tot ce își doresc, acum, proprietarii care și-au pus afacerile la vânzare este să-și scoată măcar banii cheltuiți inițial.
În localitatea Crișan, de exemplu, o proprietate care se întinde pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați este listată pe site-urile de anunțuri la 1.300.000 euro, potrivit ȘtirileProtv.
De altfel, în localitate mai mult de jumătate dintre unitățile de cazare sunt scoase la vânzare, susține agenții imobiliari. În ultimii doi ani, nu s-a vândut niciuna, ceea ce spune multe despre starea de spirit din zonă.
În prezent, vânzările pentru Deltă au scăzut cu 80% față de anii de dinaintea conflictului din Ucraina, potrivit datelor agențiile de turism, spre deosebire de acum trei ani, când în zonă se aflau mulți turiști străini.
Delta, în patrimoniul UNESCO
Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.
Delta a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN. Aceasta se suprapune atât siturilor de importanță comunitară Delta Dunării (sit SCI) și Delta (zona maritimă); cât și ariilor de protecție specială avifaunistică Beștepe – Mahmudia și Delta Dunării și Complexul Razim – Sinoie.
Situl Delta Dunării (începând din 21 mai 1991) este protejat prin Convenția Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) ca zonă umedă de importanță internațională.