Câți bani a adus în economia României cel mai mare proiect european de mediu. Suma este colosală

Publicat: 24 apr. 2025, 16:46, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Câți bani a adus în economia României cel mai mare proiect european de mediu. Suma este colosală
Casa Zimbrului

Fundația Conservation Carpathia anunță finalizarea cu succes a celui mai mare proiect LIFE gestionat de România, „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România” (2019-2025), care a adus în economia României 27,6 milioane de euro. Totodată, Fundația anunță lansarea Casei Zimbrului, al doilea centru de vizitare dedicat protejării biodiversității din regiune.

Cel mai amplu proiect european de mediu derulat vreodată în România a fost finalizat cu succes de Fundația Conservation Carpathia. Intitulat „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, proiectul, desfășurat între 2019 și 2025, a atras o finanțare totală de 27,6 milioane de euro și a avut un impact major asupra conservării biodiversității, dezvoltării comunităților locale și promovării turismului durabil, anunță reprezentanții Fundației Conservation Carpathia.

Obiective ambițioase pentru protejarea biodiversității

Proiectul a urmărit cinci direcții strategice: conservarea pădurilor, reconstrucția ecologică, reintroducerea speciilor, implicarea comunităților și dezvoltarea afacerilor verzi. Fundația Conservation Carpathia, împreună cu alți șase parteneri, a reușit să includă 1.100 de hectare în Catalogul pădurilor virgine și să protejeze 5.000 de hectare de păduri și pășuni alpine.

Pentru refacerea ecosistemelor, au fost plantați 2,5 milioane de puieți pe o suprafață de 845 de hectare. În același timp, au fost amenajate cinci pepiniere și un solar, care au produs peste 640.000 de puieți. Alte acțiuni au inclus nivelarea a 18 kilometri de drumuri forestiere degradate, replantarea a 290 de hectare de monoculturi cu specii autohtone și curățarea a 152 de kilometri de văi, de plante invazive.

Reintroducerea faunei sălbatice și monitorizarea speciilor

Un alt pilon important al proiectului l-a reprezentat reintroducerea în sălbăticie a 82 de zimbri și 62 de castori – specii-cheie pentru echilibrul ecosistemelor. De asemenea, a fost creat un program de monitorizare științifică pentru urși, lupi, râși și cerbi, iar pentru acvila de munte, marmotă și cocoșul de munte s-au realizat planuri de conservare.

Fundația a dezvoltat și un model de conviețuire între comunități și fauna sălbatică, pe o suprafață de 78.000 de hectare. Măsurile au inclus donații de câini ciobănești carpatini, garduri electrice, echipe de intervenție rapidă și sprijin pentru fermierii care au pierdut animale în urma atacurilor.

Impact economic de 21 de milioane de euro în comunitățile locale

Proiectul LIFE Carpathia a generat un impact economic direct de 21 de milioane de euro pentru comunități locale din județele Argeș, Brașov, Sibiu și Vâlcea. Mai mult de 100 de companii au fost implicate în activitățile din proiect, iar 100 de persoane, majoritatea din comunități rurale, au fost angajate.

În cadrul inițiativei „Roadele Munților”, peste 25 de fermieri și antreprenori locali au fost integrați într-o rețea de producători care promovează produse naturale și sustenabile. De asemenea, 30 de antreprenori au primit consultanță și microgranturi în valoare de 30.000 de euro, prin Fondul Carpathia.

Educație ecologică și promovarea turismului durabil

Educația pentru mediu a fost o componentă esențială, peste 1.800 de elevi și 69 de profesori fiind implicați în programe dedicate. Cele cinci ediții ale Festivalului Făgăraș Fest au atras peste 16.000 de participanți, consolidând legătura dintre natură și comunitate.

Proiectul a sprijinit și dezvoltarea infrastructurii de ecoturism: trasee de drumeție, centre de vizitare și poteci tematice. Un exemplu este Casa Zimbrului, cel de-al doilea centru de vizitare inaugurat în județul Argeș, după Casa Castorului din Rucăr. Clădirea, construită în stil tradițional, este un exemplu de arhitectură sustenabilă, alimentată cu energie verde și destinată activităților educaționale.

Casa Zimbrului – un nou punct de atracție ecoturistică

Situat în comuna Lerești, Casa Zimbrului are o suprafață de 150 de metri pătrați și a fost amenajat într-o fostă montă comunală, concesionată pentru 25 de ani Fundației Conservation Carpathia. Spațiul oferă vizitatorilor o experiență interactivă de învățare despre zimbri și ecosistemele locale, fiind integrate în peisajul cultural și natural al zonei.

Programul de vizitare este de marți până la duminică, iar accesul este gratuit în prima etapă. Locația este ușor accesibilă, aflată la doar trei minute de mers pe jos de Căminul Cultural Voinești.

Un model european de conservare

Proiectul LIFE Carpathia este implementat în parteneriat cu organizații naționale și internaționale, cu sprijinul Comisiei Europene și al Fundației Arcadia. Este al doilea proiect al acestui tip derulat de Fundația Conservation Carpathia, după cel desfășurat între 2012 și 2018 în Valea Superioară a Dâmboviței.

Cu o experiență recunoscută la nivel european, organizația are în plan înființarea Parcului Național Munții Făgăraș. Din 2009, fundația a găsitonat peste 28.000 de hectare de păduri pentru conservare și a plantat peste 4,5 milioane de puieți. Viziunea pe termen lung este aceea a unei naturi protejate, în armonie cu dezvoltarea comunităților locale.