Câți bani a încasat statul de la companiile de petrol și gaze în primele șase luni din 2022
Contribuţiile fiscale totale plătite de către sectorul de petrol şi gaze la bugetul consolidat au fost în prima jumătate a anului trecut de 21,5 miliarde lei, reprezentând 9,7% din veniturile totale ale statului, conform unui studiu publicat de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.
În întreg anul 2021, contribuţiile au fost de 29,8 miliarde lei, reprezentând 7,8% din veniturile totale ale statului.
„În prima jumătate a anului 2022 totalul contribuţiilor pe care sectorul l-a plătit la buget a reprezentat aproape 10% din veniturile bugetare. Dacă vă întrebaţi din ce sume statul a reuşit totuşi să ajute populaţia vulnerabilă în faţa preţurilor mari la electricitate şi a preţului petrolului (…) o parte din acele sume au venit de aici. Practic sunt încasări mai mari pe care sectorul de petrol şi gaze le-a dat la buget”, a declarat Laurian Lungu, economist şi co-fondator Consilium Policy Advisors Group.
Potrivit studiului, în urma creşterii atât a cantităţilor, cât şi a preţurilor, redevenţele şi taxele suplimentare plătite de către sectorul de petrol şi gaze au atins un nivel record în prima jumătate a anului 2022. Împreună, acestea s-au ridicat la 8,1 miliarde lei, echivalentul a 3,7% din veniturile totale ale bugetului.
Numai supra-impozitul pe veniturile suplimentare din vânzările de gaze a fost de peste 6,2 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022, echivalentul a 2,7% din veniturile totale ale Guvernului.
Sumele reprezentând impozitul pe profit plătite de către sector au crescut într-un ritm accelerat, de la 0,6 miliarde lei în 2020 la 0,9 miliarde lei în 2021 şi 1,3 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022.
La sfârşitul lunii iunie 2022, sectorul de petrol şi gaze avea aproape 61.000 de angajaţi.