Câți bani au rușii și ucrainenii în băncile din România

Publicat: 24 mart. 2022, 15:55, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Câți bani au rușii și ucrainenii în băncile din România

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României a dezvăluit valoarea depozitelor cetățenilor și firmelor din Rusia și din Ucraina la băncile din țara noastră. De asemenea, oficialul BNR a explicat și cât de expus este sistemul financiar-bancar din România în fața crizei provocate de conflictul din Ucraina.

Sectorul bancar românesc nu este expus direct riscurilor asociate conflictului din Ucraina, iar depozitele atrase se ridică la o valoare modică pentru sistemul nostru, de 17,9 milioane de lei pentru Rusia şi 40,7 milioane de lei pentru Ucraina, a declarat, joi, Leonardo Badea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Sectorul bancar românesc nu este expus direct riscurilor asociate acestui conflict. Expunerile instituţiilor de credit sunt reduse în ceea ce priveşte contrapartidele având ţara de reşedinţă Rusia sau Ucraina, nu există credite şi avansuri în sold acordate, iar depozitele atrase se ridică la o valoare modică pentru sistemul nostru, de 17,9 milioane de lei pentru Rusia şi 40,7 milioane de lei pentru Ucraina, conform datelor existente în decembrie 2021”, a declarat Leonardo Badea, citat de Agerpres.

De asemenea, oficialul BNR a punctat faptul că în țara noastră activează 300 de firme cu capital rusesc.  “Au fost identificate circa 300 de întreprinderi cu capital din Rusia, dar rolul acestor firme în ansamblul companiilor nefinanciare este redus, generează 0,1% din valoarea adăugată brută, produc 0,66% din cifra de afaceri, deţin 0,2% din activele totale ale companiilor nefinanciare şi angajează 0,08% din numărul total de salariaţi”, a precizat viceguvernatorul BNR.

Ce datorie are România la creditorii din Rusia

Potrivit acestuia, expunerile instituţiilor de credit din România faţă de companiile autohtone cu capital rusesc sunt foarte reduse, de 71 milioane de lei. Datoria privată pe termen lung către creditorii din Rusia a companiilor nefinanciare se situa la finalul anului 2020 la 145 milioane de euro.

Badea  a făcut referire şi la impactul asupra sectorului energetic, menţionând că în perioada ianuarie – noiembrie 2021, 70% din gazul consumat în România a fost din producţia locală şi doar 10% din totalul consumat de România a fost furnizat de Rusia.

Vasilescu: Nimic nu e mai sigur ca depozitul de la bancă

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu,  a declarat, recent, pentru Puterea.ro, că orice criză creează panică. “Atunci când începe o criză, începe cu panică. Așa e și acum. Acum sunt foarte multe discuții <Ce să facem cu banii, să-i retragem sau nu, să-i mai lăsăm la bancă?>. Toată lumea e speriată. Așa a fost și când a început pandemia. Au fost oameni care aveau miliarde la propriu, depozite, în bănci, și au fost cu sacii, cu sacoșele și și-au scos banii, pe care apoi i-au depozitat în casete tot la bănci, că le era frică să-i țină în casă”, a completat Vasilescu. Totodată, Adrian Vasilescu punctează că depozitele sunt garantate și sigure. “Nimic nu e mai sigur decât depozitele la bănci, care sunt garantate cu până la 100.000 de euro pentru fiecare depozit la fiecare bancă în parte. Adică dacă este un om care are 30 de depozite la 30 de bănci, va primi asigurare pentru fiecare depozit în parte, în limita a 100.000 de euro”, ne-a declarat Adrian Vasilescu.