Câți bani primesc angajații secțiilor de votare pe 24 noiembrie și 8 decembrie
Alegătorii sunt interesați de candidați, dar, deopotrivă, de costul alegerilor, de câți bani primesc angajații secțiilor de votare. Pe 24 noiembrie şi 8 decembrie, românii își aleg noul preşedinte al ţării. Sunt 14 candidați înscriși, dintre care primii doi vor intra în finala din 8 decembrie. Evident, procesul electoral este unul extrem de complicat, angajaţii secţiilor de votare având o mare răspundere pentru care încasează sume consistente, demonstrează Antena1.
Preşedintele de secţie de votare trebuie să aibă calitatea expert electoral, dobândită după o perioadă de pregătire de circa două săptămâni. Un preşedinte de secţie poate câștiga și peste 4.200 de lei. Este indemnizaţia de 330 de lei pe zi, inclusiv pentru fiecare din zilele de pregătire, la care se adaugă o indemnizaţie de protocol de 35 de lei pe zi, sumă care, de asemenea, este înmulţumită cu 13 zile, inclusiv perioada de instruire.
Alături de președintele de secție sunt ceilalți angajați: informaticieni, personal tehnic auxiliar, membri ai secţiilor de votare etc.
La algerile locale și europarlamentare din vară, indemnizaţiile primite de angajaţii secţiilor de votare porneau de la 162 de lei pe zi, în funcţie de munca pe care o aveau de făcut.
Și angajaţii secţiilor de votare sunt plătiţi inclusiv pentru zilele de instruire, pentru a se asigura că procesul electoral se desfăşoară în cele mai bune condiţii. Fiecare angajat al secţiei de votare și preşedintele acesteia primesc 13 indemnizaţii plus 13 indemnizaţii de protocol.
În perioada alegerilor prezidenţiale, în secţiile de votare din România şi din străinătate sunt anumiţi observatori. Aceştia sunt cetăţeni cu drept de vot, voluntari, care nu fac parte din vreun partid politic şi care, prin activitatea de observator, sunt incompatibili cu alte funcţii precum cea de candidat sau de delegat din partea unui partid politic.
Activitatea de observator este voluntară şi nu se plăteşte.