Câți bani publici a „tocat” Nicușor Dan pentru evaluarea managerilor instituțiilor de cultură
PUTEREA a semnalat recent că edilul general al Capitalei, Nicușor Dan, vrea să scape de managerii de teatru care l-au criticat în scandalul Arșinel și printr-o metodă inedită a reușit să scape de cei incomozi prin intermediul unei comisii remunerată regește din bani publici.
Condițiile de evaluare
Pentru evaluarea managerilor a 16 instituţii de cultură din Capitală, primarul general Nicușor Dan a constituit o comisie specială care, în perioada 6-12 aprilie 2022, s-a ocupat de evaluarea acestora. Această comisie formată din 15 persoane, constituită conform OUG nr.189/2008 și OMC nr.2.799/2015, a fost formată din 2/3 specialişti în domeniu, restul membrilor de 1/3 au fost desemnaţi de către PMB.
Trebuie precizat că managerii instituţiilor de cultură trec prin două tipuri de evaluări: evaluarea anuală şi evaluarea finală, realizată la expirarea perioadei contractului de management. Astfel, managerii care obţin o notă mai mare de 7 la evaluarea anuală îşi continuă contractul de management; cei care obţin o notă mai mică de 8 nu mai au dreptul să participe la evaluarea finală, iar în cazul celor care iau sub nota 7, contractul de management încetează imediat, autoritatea publică fiind obligată să demareze organizarea unui nou concurs de management.
În cazul evaluărilor finale, dacă managerii obţin peste nota 9 vor avea dreptul exclusiv de a depune un nou proiect de management, pe când cei care obţin sub nota 9 vor putea depune un proiect de management în condiţii de concurs, alături de alţi aplicanţi pentru poziţia de manager al instituţiei de cultură.
Care sunt instituțiile de cultură evaluate
Cele 12 instituţii care au făcut obiectul evaluărilor anuale sunt:
- Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”,
- Teatrul de Comedie,
- Teatrul de Animaţie ŢĂNDĂRICĂ,
- Teatrul Tineretului „METROPOLIS”,
- Teatrul „ION CREANGÄ‚”,
- Teatrul MASCA,
- Teatrul MIC,
- Teatrul ODEON,
- Teatrul „C.I.NOTTARA”,
- Şcoala de Artă Bucureşti,
- Casa de Cultură „FR.SCHILLER”,
- Biblioteca Metropolitană Bucureşti.
Celelalte patru instituţii care au trecut prin evaluarea finală sunt:
- Opera Comică pentru Copii,
- Teatrul EXCELSIOR,
- Muzeul Municipiului Bucureşti şi
- Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Cine sunt membrii comisiei speciale de evaluare
Din comisia de evaluare au făcut parte următorii specialişti în domeniu:
- Alexandru Boureanu – manager al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova,
- Dan Cristi Cogălniceanu – manager al Teatrului ,,Sică Alexandrescu” din Braşov,
- prof.univ.dr. Bogdana Darie-Creţu – Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”,
- Adrian Neacşu – doctor în artele spectacolului la Universitatea de Arte din Târgu Mureş,
- Şerban Puiu – conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”,
- Anca Sigartău – doctor în artele spectacolului,
- Virgil Niţulescu – director al Muzeului Ţăranului Român,
- Marius Chivu – scriitor, traducător şi cronicar literar,
- Marilena Stoica– director în cadrul Bibliotecii Central Universitare,
- Costel Caşcaval –actor de teatru şi film,
- Raluca Iacob – expert politici publice culturale şi preşedinte al Asociaţiei MetruCub.
Din Comisia de evaluare au mai făcut parte, ca reprezentanţi din partea Primăriei Municipiului București:
- Diana Punga (administrator public),
- Liliana Toderiuc Fedorca (directoarea Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism),
- Andrei Rizea (din partea Direcţiei Economice).
Problemele penale ale Ancăi Sigartău
Suprinzător din această comisie a făcut parte și o persoană urmărită penal pentru delapidarea de fonduri publice. Este vorba despre actrița Anca Sigartău, urmărită penal, după ce ar fi organizat, în calitate de director general al Teatrului Bacovia, un festival în județul Bacău, și ar fi delapidat fonduri publice pentru ca acesta să fie mult mai spectaculos.
Potrivit autorităților, municipalitatea din Bacău și Teatrul Bacovia ar vrea să recupereze de la actriță și de la un ONG cu care aceasta a colaborat, fabuloasa sumă de 700.000 de lei, banii fiind calculați chiar de către Curtea de Conturi. Infracțiunea pentru care este Anca Sigartău acuzată datează din 2015, când a fost organizat Festivalului Internațional de Teatru „Theaterstock”.
Bugetul alocat pentru constituirea festivalului a fost depășit cu aproximativ 1,8 milioane de lei, avizul pentru retragerea sumei din bugetul local fiind semnat de către actriță. A fost constituit un dosar penal care a ajuns în 2020 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, prejudiciul fiind estimat la suma de 400.000 de lei.
Rezultatele evaluării
Din cei 16 manageri care au fost supuşi evaluării, 12 au trecut prin evaluarea anuală, iar restul de 4, prin evaluarea finală. Rezultatele celor 12 manageri care au trecut prin evaluarea anuală arată astfel:
- 3 au obţinut note mai mari de 9
- 7 au obţinut note cuprinse între 8 şi 9
- 1 a obţinut o notă mai mică de 8
- 1 a obţinut o notă mai mică de 7.
Totodată, cei 4 manageri care au trecut prin evaluarea finală au obţinut următoarele note:
- 2 manageri au obţinut note mai mari de 9
- 2 au obţinut note mai mici de 9.
Remunerație de nabab pentru membrii comisiei de evaluare
Dar, ceea nu s-a făcut public este remunerația celor 15 membrii ai comisiei speciale de evaluare. Astfel, fiecare membru al comisiei a fost remunerat cu suma de 2.080 de lei brut pentru evaluarea fiecărei dintre cele 16 instituții de cultură evaluate. Ca atare, în conturile fiecărui membru au intrat 33.280 de lei brut, adică circa 6.700 de euro brut. Asta a însemnat că pentru cei 15 membrii Primăria Capitalei a cheltuit, într-o săptămână, pentru evaluarea managerilor suma de 499.200 de lei, adică circa 100.000 de euro. Incredibil, dar adevărat!