Câți deținuți vor să voteze duminică? Vip-urile care execută pedepse în penitenciare la locale și europarlamentare 2024

Publicat: 08 iun. 2024, 21:03, de Mariana Olteanu, în Justitie , ? cititori
Câți deținuți vor să voteze duminică? Vip-urile care execută pedepse în penitenciare la locale și europarlamentare 2024
Sursă foto: livelaw.in

Un număr impresionant de deținuți au ales să voteze. Potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), aproape 85% dintre deținuții care execută pedepsele în penitenciarele din România au solicitat urna mobilă pentru a vota la alegerile locale și europarlamentare.

Urna specială poate fi solicitată de cetățenii cu drept de vot care nu sunt transportabili și se află fie în spitale, fie la domiciliu, precum și celor aflați în arest preventiv. Din datele centralizate până în 6 iunie, 20.402 persoane private de libertate și-au exprimat în scris intenția de a vota prin intermediu urnei speciale la alegerile din 9 iunie. Astfel, este vorba de un procent de 85% din cele peste 24.100 de persoane private de libertate.

„Precizăm faptul că aceste date pot suferi modificări, având în vedere dinamica persoanelor private de libertate determinate de primirea sau punerea în libertate a acestora, precum și de faptul că termenul stabilit pentru depunerea cererilor este inclusiv ziua votării, respectiv data de 9 iunie, ora 14:00”, a spus subcomisarul de poliție penitenciară Ionela Chițan, șefa Serviciului Cabinet al ANP pentru Gândul 

Citește și: Câți deținuți au avut acces la camera conjugală de Paște

Unde votează cei mai mulți deținuți?

Cea mai mare intenție a persoanelor private de libertate de a vota este la Penitenciarul București – Rahova (1.142), singura unitate unde s-au înregistrat peste 1.000 de cereri.  La Rahova, își execută pedeapsa doi foști aleși notorii pentru încercarea de a scăpa de pedeapsă. Este vorba de Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, adus din Germania pentru a-și ispăși condamnarea pentru corupție, și Cristian Rizea, fostul deputat condamnat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, care își găsise adăpost în Republica Moldova, unde obținuse cetățenia, retrasă ulterior.

Penintenciarul Rahova este urmat în clasament de Penitenciarul București – Jilava (996) și Penitenciarul Giurgiu (982). La capătul opus, cele mai puține cereri de vot la urna mobilă la alegerile locale și europarlamentare 2024 s-au depus la penitenciarele spital, respectiv Mioveni (40), Constanța – Poarta Albă (66) și București – Rahova (77).

Citește și: Cu cât este plătit un deținut angajat din România