Câți elevi nu vor putea participa la ore din cauza lipsei de resurse digitale
Fundația World Vision România atrage atenția că aproximativ 3 500 de copii care provin din familii defavorizate nu vor putea participa la cursuri din cauza faptului că nu dispun de resurse digitale.
„Din 14 septembrie, circa 3.500 de copii care provin din familii fără posibilități materiale nu vor putea participa la ore deoarece nu dispun de un calculator sau o tabletă; elevii respectivi învață în aproape 200 de unități de învățământ amplasate în 30 de comunități aflate în zonele galbene și roșii, unități care vor începe cursurile exclusiv în sistem online. Acest lucru se întâmplă deşi încă din luna mai Ministerul Educaţiei a lansat o licitaţie pentru achiziţia a 250.000 de tablete, însă până în acest moment au fost achiziţionate, conform datelor oficiale, doar 80.000”, anunță fundația World Vision România.
Fundația face apel pentru achiziționarea de tablete și SIM-uri de internet pentru ca acești copii să poată avea acces la educație.
„Sunt deja şase luni de când şcoala online este o necesitate, dar și de când știm că la sate, în casele cu toaleta în curte, copiii nici măcar nu au văzut vreodată o tabletă sau un laptop. Au fost luni cu multe declaraţii, promisiuni, soluţii pe hârtie, dar la sfârşitul zilei realitatea este aceasta: i-am dezamăgit încă o dată. Încă din luna mai, Ministerul Educaţiei a promis public tablete pentru copii, dar pe 14 septembrie cel puţin 3.500 de copii din școlile în scenariu roșu pierd șansa la educație. Pentru a salva această generație de la o catastrofă ce poate fi prevenită, am decis să intervenim, să ne strângem împreună toţi partenerii, toţi oamenii buni care au pus umărul de fiecare dată când a fost nevoie şi să ajutăm aceşti copii. Ei nu au nicio vină”, spune Mihaela-Loredana Nabăr, director executiv World Vision România.
Elevii care încep școala săptămâna viitoare așteaptă 250.000 de tablete promise de Guvern, dar vor primi doar 82,826. Câștigătorul licitație este operatorul Orange România, iar licitația nu a fost contestată.
Scenariile impuse de autorități
Scenariul 1 verde – Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 2- galben – Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și. Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
Scenariul 3 – roșu- Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online
Harta epidemiologică poate fi consultată AICI