Câți români au un spital în apropiere? Stăm cel mai prost din UE
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Spitalul-Coltea-Bucuresti-scaled.jpg)
România bate un nou record negativ la nivel UE: numărul românilor care au un spital în apropiere, cel mai mic din UE. Capitala este singura regiune a țării care depășește media europeană la acest indicator.
Câți români au un spital în apropiere?
Datele Eurostat analizate recent arată îngrijorător. România are cele mai multe județe din UE unde mai puțin de jumătate din populație poate ajunge la un spital în mai puțin de 15 minute cu mașina. Mai mult, țara noastră se distinge negativ prin existența unor județe în care sub 10% din locuitori au un spital în apropiere.
La nivel european, media populației care trăiește la o distanță de maximum 15 minute de un spital este de 83,2%. În contrast, în 97 de regiuni europene, mai puțin de 50% din populație are acces facil la spital. România contribuie cu un număr semnificativ de 21 de județe la această statistică negativă.
Situația este critică în județe precum Covasna (6,9%), Tulcea (7%) și Mehedinți (7,2%), unde sub 10% din populație are acces rapid la un spital. În total, 12 județe din România înregistrează ponderi sub 30% la acest indicator, semnalând o problemă sistemică la nivel național.
București, o insulă de accesibilitate într-un ocean de carențe
Bucureștiul apare ca o excepție notabilă, cu 98,4% din populație având acces rapid la servicii spitalicești. De asemenea, peste 50% dintre românii care locuiesc în județele Timiș, Constanța, Prahova, Galați și Argeș au un spital în apropiere.
Această distribuție inegală a infrastructurii sanitare are implicații grave pentru sănătatea și siguranța cetățenilor din zonele defavorizate, unde timpul de reacție în caz de urgență medicală poate fi critic.
Poziția României pe ultimul loc în UE la acest indicator vital reflectă o problemă cronică a sistemului sanitar, marcat de o distribuție inechitabilă a resurselor și a infrastructurii medicale. Concentrarea serviciilor în centrele urbane mari, în special în capitală, lasă zone întinse ale țării cu un acces precar la îngrijiri medicale prompte.