Câți români sunt în străinătate! Cifrele arată că diaspora reprezintă 20% din populația României
Raportul despre migrație al Națiunilor Unite vorbește și despre numărul românilor aflați în afara țării. România se numără printre statele europene care numără cei mai mulți cetățeni în afara granițelor.
Câți români sunt în străinătate? Este întrebarea care se află pe buzele multor conaționali, mai ales a celor care văd cum țara rămâne fără forță de muncă, deoarece tineretul este din ce în ce mai atras de salariile mari din Occident, indiferent cât ar insista politicienii români să îi facă să rămână în țară.
Iată câți români sunt în străinătate
Se știe că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării, însă statisticile vin cu cifre alarmante, care arată că pentru fiecare patru persoane care locuiesc în România, există un român în străinătate.
România se numără printre statele europene care are cei mai mulți cetățeni în afara granițelor, aproape 5.9 milioane de români conform datelor din 2021. Diaspora reprezintă nu mai puțin de 20% din populația României, arată raportul despre migrație al Națiunilor Unite, însă cifrele s-ar fi putut modifica considerabil în ultimii 3 ani.
Cel puțin 4 milioane de români trăiesc doar în cinci țări europene, conform raportului interactiv al Organizației Internaționale pentru Migrațiune a Națiunilor Unite pentru anul 2022. Cei mai mulți dintre aceștia trăiesc în Italia, aproape 1,13 milioane. În Germania sunt circa 826.000 de români, topul fiind completate de Spania, cu peste 1 milion de români. În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc aproape un milion de români, iar în Ungaria sunt aproximativ 215.000.
Din păcate, țara noastră conduce și într-un top rușinos. Potrivit statisticilor, românii au cel mai mic salariu mediu pe oră din UE, luând puțin peste 10 euro. Conform datelor Eurostat, ne apropiem de media din Letonia, în timp ce Ungaria și Polonia se află ceva mai sus. Luxemburg înregistrează câștiguri mai mari decât în țara noastră, existând o medie de 24 de euro pe oră.