Cazanciuc: Comisia de la Veneţia apreciază pozitiv procesul de dezbatere pentru adoptarea noilor legi ale Justiţiei
Procesul consistent de dezbatere şi consultare în adoptarea noilor legi ale Justiţiei este apreciat pozitiv de Comisia de la Veneţia, a declarat social-democratul Robert Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului.
„Mă bucur că în opinia Comisiei de la Veneţia se apreciază pozitiv că aceste legi sunt rezultatul unui proces consistent de dezbatere şi consultare într-o manieră transparentă, cu toate grupurile parlamentare şi actorii implicaţi şi relevanţi. De asemenea, este apreciat faptul că aceste trei legi garantează autonomia şi nu afectează atribuţiile şi structura DNA, precum şi faptul că nu se pot manifesta interferenţe politice în selecţia procurorilor anticoruptie”, a afirmat vineri, pentru AGERPRES, Robert Cazanciuc.
Conform vicepreşedintelui Senatului, „faptul că opinia menţionează că în ansamblul lor aceste legi duc sistemul judiciar în direcţia corectă este rezultatul activităţii extrem de intense desfăşurate în cadrul Comisiei speciale stabilite în Parlament”.
Cazanciuc le mulţumeşte colegilor parlamentari care „au înţeles importanţa participării la elaborarea acestor legi în acord cu cele mai bune practici din UE”.
Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei) a publicat vineri o opinie urgentă privind trei legi referitoare la sistemul judiciar din România: legea Consiliului Superior al Magistraturii, legea privind organizarea judiciară şi statutul magistraţilor (judecători şi procurori), a informat Consiliul Europei într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului citat, fiind vorba de o opinie urgentă, comisia nu poate exclude existenţa în cele trei reglementări şi a altor probleme decât cele observate, însă apreciază că în general cele trei legi par să fie orientate în direcţia corectă.