Cazul băiatului de 16 ani mort în spital ia amploare! Așa-zisul impediment nu stă în picioare. Chirurgii de la SJU Târgu Jiu au mai operat minori, la urgență

Publicat: 16 nov. 2024, 22:16, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Cazul băiatului de 16 ani mort în spital ia amploare! Așa-zisul impediment nu stă în picioare. Chirurgii de la SJU Târgu Jiu au mai operat minori, la urgență
Cazul băiatului de 16 ani mort în spital ia amploare! Așa zisul impediment nu stă în picioare. Chirurgii de la SJU Târgu Jiu au mai operat minori, la urgență

Un caz cutremurător s-a petrecut la începutul acestei săptămâni: un băiat de 16 ani, ajuns la Urgența Spitalului Județean Târgu Jiu, a murit în timp ce medicul chirurg de gardă susținea că nu are specializarea chirurgie pediatrică pentru a-l opera. Băiatul era suspect de peritonită, caz în care se impunea o intervenție de urgență. S-a decis transportarea sa la SJU Craiova, dar copilul a decedat până să fie preluat de ambulanță. De-a dreptul revoltător!

Acum, cazul băiatului de 16 ani mort în spital ia amploare. Asta după ce oficiali ai SJU Târgu Jiu au declarat, pentru News.ro, că zeci de copii cu vârste peste şapte ani au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, în cursul acestui an, în cele două secţii de chirurgie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Spitalul unde chirurgul de gardă a refuzat să îl opereze pe Andrei, invocând că nu este specializat în chirurgie pediatrică. Băiatul a făcut stop cardiorespirator și a decedat în așteptarea ambulanței salvatoare. O intervenție chirurgicală rapidă ar fi putut să-i salveze viața.

Chirurgii de la SJU Târgu Jiu au operat, anul acesta, în secţiile Chirurgie 1 şi Chirurgie 2, în total, 49 de copii cu vârste peste şapte ani. Potrivit oficialilor spitalului, toate cele 49 de intervenții au fost făcute în regim de urgență. SJU are un chirurg pediatru, dar în acel moment se afla în concediu, iar un alt chirurg pediatru ar acorda consultaţii doar în ambulatoriu. De ce nu s-a putut face acest lucru și pentru Andrei este inexplicabil, în ciuda tuturor celor declarate de părțile în cauză.

Cazul băiatului de 16 ani mort în spital. Amendă de 3.000 de lei pentru viața unui copil

Chirurgul Valentin Neagu, care era de gardă luni și a refuzat intervenţia motivând că nu are specializarea chirurgie pediatrică, a fost amendat cu 3.000 de lei pentru neaplicarea prevederilor legale. Cu 3.000 de lei a fost amendat și medicul din UPU, pentru nereguli în foaia de observație. Atât valorează viața unui copil? Medicul chirurg nu a semnat procesul-verbal și a contestat amenda. Legea prevede că pacienţii cu vârste cuprinse între 15 şi 21 de ani pot primi îngrijiri medicale în orice unitate sanitară, fie că este pentru adulţi sau pediatrică. Culmea este că medici din Urgență l-au investigat pe Andrei și i-au pus și diagnosticul după realizarea unei tomografii, dar nu s-a intervenit.

S-a decis transferul său la Craiova, dar ambulanța de la Târgu Jiu nu avea și medic. Așa că s-a așteptat după ambulanța de la Craiova. Timpul stat în UPU i-a fost fatal și băiatul de 16 ani s-a stins pe patul din Urgența spitalului. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Gorj au declarat că există o problemă cu numărul insuficient de medici pentru a acoperi toate gărzile, doar că se putea apela la varianta transportului cu medicul de gardă de la spital.

Bianca, sora băiatului, a povestit pentru Digi24 calvarul prin care a trecut la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. „Pe doctorul Neagu l-am implorat acolo când am fost cu copilul, după ce făcuse criza, l-am implorat pe domnul doctor: «Vă rog frumos, băgați-mi copilul în operație, operați-mi copilul, vă rog eu frumos». Dar când a văzut copilul, a zis din start că nu e de competența lui. Era o asistentă acolo care plângea. Se ducea și se pitula și plângea și parcă îmi spunea din ochi «ia copilul, fă ceva, că aici moare»”, a spus sora băiatului, conform sursei citate.

Ministrul Sănătății: „Eu dacă aș fi fost în locul acelui chirurg, l-aș fi operat“

Chestionat pe acest subiect, ministrul Sănătății a spus că medicul chirurg de la spitalul din Târgu-Jiu ar fi trebuit să opereze copilul. Alexandru Rafila a declarat că va adăuga o nouă prevedere în legislație prin care pacienții a căror viață este în pericol să fie ajutați de urgență, indiferent de vârstă.

Proiectul urmează să fie aprobat în ședința de Guvern cel târziu săptămâna viitoare, a adăugat ministrul. „Eu vă spun ca om, în primul rând ca om. Eu dacă aș fi fost în locul acelui chirurg, l-aș fi operat, pentru că nu poți să aștepți un transfer dacă situația pacientului este foarte gravă“, a afirmat Alexandru Rafila.

Cazul băiatului de 16 ani mort în spital. Cum s-a apărat medicul din UPU care era de gardă

După apariția cazului în presă, medicul Amza David, care era de gardă în UPU și a preluat cazul băiatului, a explicat, într-o postare pe Facebook, cum a abordat situaţia, subliniind lipsurile cu care se confruntă unitatea medicală.

„Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexă (diferite boli) se prezintă la UPU. Eşti solicitat la consult şi îl efectuezi imediat. Constaţi că acesta este insuficient investigat şi soliciţi un tomograf. Se pune diagnosticul unei afecţiuni ce necesită intervenţie chirurgicală (…). Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac şi respirator, nu îi este pusă viaţa în pericol. Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă.

Soliciţi transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legătura şi SE APROBĂ transferul. Acum încep problemele: NU ESTE AMBULANŢĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflăm că vine de la Craiova echipaj corespunzător. Nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu, nu avem medic de neurochirurgie pentru urgenţe, nu avem medic de chirurgie plastică, nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă, nu avem medic de chirurgie toracică, toţi cei enumeraţi mai sus fiind necesari în urgenţă (ce facem fără ei în cazul unui accident?), iar lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă”, a scris medicul Amza David, pe pagina sa de Facebook.

„Mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest spital?“

Medicul a mai spus că transferul pacientului la Craiova a fost întârziat peste trei ore, iar băiatul a făcut complicaţii datorate „unei patologii mai complexe (alte boli pe care copilul le are)“.

„Soseşte ambulanta de la Craiova, dar este prea târziu. Copilul este netransportabil şi în curând decedează. Ca medic, cu ani de experienţă, cu mii de cazuri ajung in situatia să mă întreb: să îl operez, depăşindu-mi competenţa, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate şi că nu l-am trimis la spital cu medici de chirurgie infantilă? Să solicit transferul pacientului către spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc şansele la viaţă? Am ales a doua variantă.

Ca medic cu ani de experienţă, cu ani în care m-am dedicat complet meseriei, mă întreb: mie mi se datorează situaţia Serviciului de Ambulanţă Gorj? Mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest spital? Mă întreb, după ani de experienţă şi mii de cazuri, mie mi se datorează această lungă listă cu «nu avem?»”, a mai scris medicul pe Facebook.

Andrei Drăgan a fost condus astăzi pe ultimul drum. Copilul a fost înmormântat la cimitirul din comuna gorjeană Scoarța, localitatea sa natală.