„Cazul Erdogan”: Cum s-a evitat cea mai mare ciocnire cu aliații occidentali
Scandalul diplomatic Turcia-Occident a fost dezamorsat în ultimul moment, după cum comentează presa străină, inclusiv Le Monde. Publicația franceză vorbește despre o calmare a jocului.
„Recep Tayyip Erdogan, un obișnuit al loviturilor de senzaţie, calmează jocul”, comentează Le Monde. „Președintele turc a renunțat să-i expulzeze pe cei 10 diplomați din cauza sprijinului lor pentru filantropul Osman Kavala, încarcerat de patru ani fără a fi fost condamnat vreodată” , mai adaugă publicația, subliniind că gestul Ankarei „risca să deschidă ușa unei crize diplomatice fără precedent, cuplată cu o criză monetară. Această relaxare a apreciat lira turcească, aflată pe punctul de a atinge un minim istoric în raport cu dolarul”.
Și-a dat seama că economia se va prăbuși
„Amenințarea cu expulzarea risca să aibă grave consecințe economice și să provoace o ruptură în cadrul NATO”, apreciază și The New York Times. „Diplomația a salvat Turcia de la o mare ruptură cu aliații săi occidentali, care ar fi provocat noi tulburări economice și instabilitate politică”, mai apreciază TNWT, evidențiind că Erdogan „și-a dat seama că economia se va prăbuși”, dat fiind că printre țările implicate se află și cei mai mari parteneri comerciali ai Turciei.
Ziarul grec To Vima dezvăluie „culisele renunţării lui Erdogan”: Mevlüt Çavuşoğlu ar fi ameninţat că va demisiona din funcţia de ministru de externe într-un moment sensibil, cu câteva zile înainte de conferința G20 de la Roma. În plus, ar fi existat intervenţii şi din partea altor membri ai partidului de guvernare, care au cerut un compromis. Compromis care nu va repara totuși toate daunele, avertizează The Financial Times în editorialul său.
O gaură neagră economică și politică, de evitat
Erdogan a evitat „cea mai mare ciocnire a sa cu aliații occidentali”, însă „răul a fost deja făcut în relațiile cu parteneri esențiali”, potrivit The Financial Times. Episodul „ilustrează măsura alarmantă în care depinde acum politica Turciei de capriciile unui conducător tot mai autoritar – și tot mai impredictibil”. Dar America și Europa trebuie să insiste pe respectarea statului de drept în Turcia, fiindcă „cu cât mai mult se îndepărtează Erdogan de el, cu atât mai adânc va conduce țara într-o gaură neagră economică și politică”.