Cazul George Floyd. Lista întrebărilor FĂRĂ răspuns
Politica rasială din America este ca un vas fierbinte care aștepta să dea în clocot de zeci de ani. Tot ceea ce era nevoie era o scânteie…Acum, protestatarii sunt prin toată America, în timp ce geamurile sunt spulberate, magazinele jefuite și clădirile publice sunt incendiate. Civilii sunt preocupați și îngroziți, gloanțele de cauciuc zboară prin aer precum un stol de păsări și pe deasupra totul se derulează și în plină pandemie. Cum s-a ajuns aici? Este doar o întrebare dintr-un lung șir de întrebări.
Publicația Off-Guardian pune mai multe întrebari legate de protestele care au eclipsat ceea ce era până mai ieri descris drept cea mai gravă pandemie din ultimul secol. Unele întrebări pot avea răspunsuri parțiale. Altele își vor aștepta răspunsurile, cel mai probabil, ani în sir.
Întrebările
1. Cum s-a ajuns aici? A început cu imaginile în care polițistul Derek Chauvin își pune genunchiul pe gâtul unui om de culoare. Acest videoclip a devenit viral. Cum a devenit viral? Toata lumea se gândește că asta se întâmplă fără vreun sprijin. Nu este așa. Lucrurile nu devin virale, ele sunt făcute virale. Trebuie să existe imagini, trebuie editate, postate și trebuie să circule între persoanele potrivite, la momentul potrivit. Trebuie scrise texte care să le susțină. Trebuie create linii discursive.
2. Cum au devenit virale imaginile cu George Floyd? Brutalitatea poliției face parte din viața cotidiană din America, din păcate. Se întâmplă mereu, împotriva celor săraci și marginalizați, albi și negri. Unele violențe sunt înregistrate, însă majoritatea imaginilor nu sunt urmărite de nimeni și nimănui nu-i pasă.
3. De ce acest deces este diferit?
4. De ce aceste imagini au fost brusc remarcate, însă nu și celelalte zeci de clipuri cu polițiști violenți?
5. De ce, în doar câteva zile de la primul incident, compania Nike a realizat o reclamă nou nouță prin care susține protestele?
6. Cum se face că o mișcare socială descrisă drept spontană beneficiază de sponsorizări, de parcă ar fi un fel de echipă de fotbal?
7. De ce glorificarea violenței a devenit o temă centrală? Protestele sunt violente, însă presa liberală nu acuză această violență, ba chiar o fetișizează. Ani de zile, presa de mainstream a condamnat agresiunea, chiar și cea virtuală, a asociat-o cu ”masculinitatea toxică”. Acum, protestele violente din America se bucură de o altă interpretare.
8. De ce violența este acum considerată chiar bună? Să ne amintim că, vreme de luni de zile, cei care ieșeau din case fără permisiunea autorităților erau infractori și erau numiți ”covidioți”. Doar un inconștient ieșea din casă fără mască. Ni se spunea că sunt vieți în joc. Protestatarii erau comparați cu membrii unui cult al morții, oameni care vor să infecteze lumea. De ce nu se mai spun aceste lucruri despre protestatarii din SUA, ba chiar echipa de campanie a lui Joe Biden adună bani pentru a le plăti cauțiunea celor arestați?
9. De ce protestele și adunările din SUA, Londra, Berlin nu mai sunt privite ca niște ”crime”?
10. De ce oamenii care ies pe străzi în SUA spun că sunt grămezi de cărămizi adunate la locul protestelor?
11. De ce polițiștii se comportă mai rău decât de obicei, de parcă ar dori să aibă cea mai proastă imagine cu putință? De ce polițiștii din Minneapolis au reținut un reporter CNN de culoare fără a-i cere înainte de asta să orească cameră de luat vederi?
12. Ce obiectiv vor să atingă protestatarii pentru a se întoarce la casele lor? Violența, jaful și răzmerița nu vor rezolva problemele politice din America, ci vor cauza mai multe. Atunci, de ce este încurajată violența?
13. Cine va beneficia de pe urma haosului?