Cazul Navalnîi: Medicii ruși contestă otrăvirea, liderii europeni cer explicații
Tensiunile dintre Rusia și oficilii de rang înalt ai statelor din Uniunea Europeană se acutizează pe măsură ce dovezile privind otrăvirea lui Aleksei Navalnîi devin tot mai evidente.
Transportat la un spital din Berlin pentru a fi tratat și testat, opozantul rus Aleksei Navalnîi a devenit exponentul unei lupte diplomatice ăntre Rusia și alte state din Europa.
Încă de sâmbătă spitalul Charité din Berlin a început sâmbătă să trateze starea comatoasă în care se află opozantul rus Aleksei Navalnîi prin „teste de diagnostic extinse”.
Pe 24 august, oficialii spitalului Charité anunțau că „echipa de medici a examinat pacientul în detaliu după sosirea sa. Constatările clinice indică otrăvirea cu o substanţă din grupa celor active numite inhibitori de colinesterază”.
Potrivit agenţiei Reuters, există cinci elemente care trebuie avute în vedere despre inhibitorii de colinesterază. Aceștia sunt un grup de compuşi chimici cu o gamă largă de întrebuinţări, de la fabricarea armelor chimice şi a pesticidelor pentru uciderea gândacilor şi până la producerea unor medicamente menite să atenueze simptomele bolii Alzheimer sau a altor forme de demenţă.
Colinesteraza este o enzimă esenţială pentru funcţionarea normală a sistemului nervos al omului, al altor vertebrate şi insectelor. Substanţele chimice care blochează sau inhibă colinesteraza pot provoca o hiperactivitate în cazul unei multitudini de funcţii umane, conducând la efecte acute multisistemice care pot fi letale.
Navalnîi, sub protecția poliției germane
Încă de la sosirea sa în Germania, Aleksei Navalnîi a fost pis sub protecția poliției germane.
„Statul a preluat într-o primă fază protecţia din partea poliţiei pentru Alexei Navalnîi”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, menținând și că Biroul Federal de Investigaţii Criminale (BKA) este responsabil cu protecţia oficialilor guvernamentali germani, dar şi a invitaţilor străini în timpul vizitelor de stat.
În urma rezultatelor obținute de medicii germani, care au confirmart o posibilă otrăvire, cancelarul german Angela Merkel a cerut Rusiei să investigheze cazul lui Aleksei Navalnîi şi ca vinovaţii în acest caz să răspundă în faţa legii.
Apoi, pe măsură ce rezultatele testelor de la spitalul Charité din Berlin au indicat clar otrăvirea, oficialii europeni au revenit cu declarații mult mai tranșante cerând Rusiei să ia măsuri în această privință.
Secretarul general NATO a dat tonul acuzelor privind otrăvirea lui Navalnîi
Ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat otrăvirea „şocantă” a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă.
„Guvernul german a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel”, a precizat Stoltenber.
„Utilizarea unui agent agent neurotoxic de nivel militar face să fie şi mai urgent ca autorităţile ruse să efectueze o investigaţie deplină şi transparentă”, a mai afirmat oficialul NATO.
Franţa a condamnat și ea „utilizarea şocantă şi iresponsabilă” a unui agent neurotoxic de tip Noviciok împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi. „Vreau să condamn în termenii cei mai puternici utilizarea şocantă şi iresponsabilă a unui astfel de agent”, a declarat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian adăugând și că „ținând cont de statutul politic al dlui Navalnîi în Rusia, agresiunea împotriva lui suscită întrebări puternice. Este responsabilitatea autorităţilor ruse să răspundă la ele”.
La rândul său, Ministerului Afacerilor Externe de la Roma a menționat că „Italia îşi exprimă profunda îngrijorare şi indignare în urma identificării de către autorităţile germane competente a unui agent neurotoxic ca fiind cauza otrăvirii activistului rus Aleksei Navalnîi. Aceasta este o crimă pe care o condamnăm cu fermitate”.
Chiar și România a luat poziție în această privinăță. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi este „complet inacceptabilă” şi condamnă acest fapt, vorbind de nevoia unei anchete minuţioase şi imparţiale în acest caz.
„Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Navalnîi, cu neurotoxina de tipul Noviciok, după cum arată informaţiile transmise azi de guvernul german. Acest fapt complet inacceptabil trebuie să fie obiectul unei anchete minuţioase şi imparţiale, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa Justiţiei”, a scris pe contul său de Twitter şeful diplomaţiei române.
Aleksei Navalnîi se deplasa joi de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Aparatul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital unde, intrat în comă, a fost plasat la reanimare sub respiraţie asistată.
Susţinătorii săi sunt convinşi că Aleksei Navalnîi a fost victima unei „otrăviri intenţionate” cu „ceva care i-a fost strecurat în ceai”. Însă medicii ruşi de la spitalul din Omsk l-au diagnosticat pe opozant cu o boală metabolică a cărei cauză este glicemia scăzută.