Cazul Pătrașcu la CEDO: România, găsită vinovată pentru încălcarea drepturilor fundamentale
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți, în unanimitate, că România a încălcat articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de exprimare, în cazul bloggerului Alexandru Pătrașcu, autor al site-ului DespreOpera.com.
Statul român a fost obligat să-i plătească acestuia despăgubiri în valoare de 16.800 de euro, după ce instanțele române l-au sancționat pentru postările de pe Facebook și pentru comentariile unor terți utilizatori la acestea.
Decizia CEDO arată că instanțele naționale nu au oferit suficiente justificări pentru a susține condamnarea lui Alexandru Pătrașcu. Mai mult, acestea l-au tras la răspundere pentru comentarii postate de alți utilizatori, fără o bază legală clară în dreptul român.
„Te cerți cu cei pe care-i iubești“ – a declarat Alexandru Pătrașcu după pronunțarea deciziei. „Am decis să mă judec cu țara mea nu pentru a o învinge, ci pentru a o face mai bună, atât cât mi-a stat în puteri.”
Contextul cazului
Cazul își are originea în scandalul izbucnit la Opera Națională București în 2016, când decizii administrative controversate și acuzații de xenofobie au dus la plecarea coregrafului danez Johan Kobborg și a mai multor balerini, inclusiv celebra Alina Cojocaru. În timpul acelor evenimente, Alexandru Pătrașcu a relatat conflictul pe blogul său și pe rețelele sociale, criticând deciziile conducerii Operei și susținătorii acestora, printre care dirijorul Tiberiu Soare și soprana Irina Iordăchescu.
Cei doi artiști l-au dat în judecată pe Pătrașcu, cerând despăgubiri de 420.000 de lei pentru pretinse daune morale cauzate de postările acestuia. Instanțele române au decis inițial în favoarea lor, obligându-l pe blogger să plătească daune și să răspundă pentru comentariile unor terți la postările sale.
Argumentele CEDO
CEDO a constatat că instanțele române nu au analizat suficient contextul faptelor. Curtea a considerat că declarațiile lui Alexandru Pătrașcu contribuiau la un subiect de interes public – scandalul de la Opera Națională – și că sancțiunile impuse de instanțele naționale nu corespundeau unei „nevoi sociale stringente”.
De asemenea, Curtea a arătat că atribuirea răspunderii pentru comentariile unor terți nu a avut o bază legală clară și previzibilă, ceea ce a dus la o ingerință nejustificată în dreptul la libertatea de exprimare al lui Alexandru Pătrașcu.
Scandalul de la Opera Națională
Evenimentele din 2016 au reprezentat unul dintre cele mai mari scandaluri publice din cultura română. Decizia directorului interimar Tiberiu Soare de a elimina funcția de director artistic al corpului de balet – ocupată de Johan Kobborg – a generat proteste masive. În timpul conflictului, mai mulți angajați ai Operei le-au strigat balerinilor străini „Afară din țară!”, gest considerat xenofob atât de presa română, cât și de cea internațională.
Alexandru Pătrașcu, pasionat de operă și colaborator al revistei Opera Magazine, a documentat pe larg aceste evenimente, criticând atitudinile naționaliste și deciziile conducerii. Postările sale și comentariile utilizatorilor la acestea au stat la baza procesului intentat de Tiberiu Soare și Irina Iordăchescu.
Judgment Patrascu v. Romania - civil judgment against the applicant for publication and hosting of comments on his Facebook page breached his freedom of expression (1)