CCR dă undă verde reducerii numărului de posturi în Parlament: sesizările AUR, POT și SOS România, respinse

Publicat: 27 mart. 2025, 20:22, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
CCR dă undă verde reducerii numărului de posturi în Parlament: sesizările AUR, POT și SOS România, respinse

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că hotărârile Parlamentului privind reducerea numărului de posturi din Senat și Camera Deputaților sunt conforme cu legea fundamentală, respingând astfel contestațiile depuse de formațiunile politice AUR, Partidul Oamenilor Tineri (POT) și SOS România.

Autonomie parlamentară: motivul principal al deciziei CCR

În cadrul controlului hotărârilor adoptate de Legislativ, CCR a analizat sesizările depuse de reprezentanții opoziției și a ajuns la concluzia că acestea nu au temei constituțional. Judecătorii Curții au stabilit, cu unanimitate de voturi, că Parlamentul are dreptul de a decide asupra propriilor structuri organizatorice, fără a fi necesară intervenția altor instituții.

CCR a argumentat că, potrivit jurisprudenței sale, principiul autonomiei parlamentare este garantat de Constituția României, în special prin articolul 64, alineatul (1), care stipulează că fiecare Cameră își stabilește propria organizare și funcționare prin regulament propriu. De asemenea, resursele financiare ale Camerelor sunt incluse în bugetele aprobate de acestea, ceea ce înseamnă că reducerea numărului de posturi din Senat și Camera Deputaților se încadrează în prerogativele legislative normale ale Parlamentului.

Decizie definitivă, fără cale de atac

În urma acestei hotărâri, Curtea a stabilit că măsurile adoptate de Legislativ nu încalcă nicio prevedere constituțională invocată de contestatari. Prin urmare, decizia CCR este definitivă și general obligatorie, ceea ce înseamnă că măsurile privind restructurarea personalului parlamentar vor continua fără alte impedimente legale.

Motivarea completă a deciziei urmează să fie publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, ceea ce va oferi detalii suplimentare despre argumentele juridice care au stat la baza hotărârii Curții.

În sesizările depuse la Curtea Constituțională, este precizat faptul că documentul pentru reorganizare a fost adoptat fără „o dezbatere adecvată” și „fără o fundamentare detaliată a necesității și impactului restructurării, contrar principiilor transparenței și dialogului social”, ceea ce înseamnă că au fost încălcate, astfel, articolul 41, alineatul 1 din Constituție și prevederile articolului 518 din Codul Administrativ.