CCR: Ordonanța de plafonare a dobânzilor IFN este constituțională. Clientii nu vor mai fi spoliați de creditori
S-au rupt lanțurile. Curtea Constituțională a României a declarat constituțională Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2024, privind plafonarea dobânzilor practicate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN).
Au fost rupte, astfel, lanțurile cu care erau legați de picior cei nevoiți să împrumute bani de la IF, și ,,s-a sfârșit calvarul”.
Într-o declarație pe pagina sa de Facebook, senatorul PSD Daniel Zamfir a anunțat că dobânzile aberante ale IFN-urilor au devenit istorie, după ce CCR a respins contestaţia USR.
Legea a fost contestată de USR, la CCR, dar fără succesul așteptat de multinaționalele aflate în spatele celor 174 de IFN-uri, înregistrate în Registul BNR, care activează pe piața creditelor din România.
El arată că în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1 la sută pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzand aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită.
”S-a sfârşit calvarul. Dobânzile aberante ale IFN-urilor au devenit istorie! CCR a respins contestaţia USR”, a scris senatorul PSD.
”În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8 la sută, pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzand orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silita. În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6 la sută, pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzand aici si orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită”, a explicat senatorul.
Acesta a mai precizat că, în cazul în care nivelul DAE (dobânda anuală efectivă) este mai ridicat decât plafoanele stabilite prin lege acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească.
”În cazul creditelor de consum acordate de IFN in valoare maxima de 15.000 de lei, valoarea totala platibilă de catre consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului. În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să efectueze în scris în termen de 45 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, a arătat Zamfir.
Potrivit acestuia, propunerea de revizuire a contractului va conţine reducerea sau ştergerea parţială a unor obligaţii ale consumatorului, reeşalonarea sau refinanţarea acestora ori, după caz, darea în plată a imobilului ipotecat, cu respectarea prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, cu modificările şi completările ulterioare.