CDC: Sănătatea mintală a medicilor, în cădere liberă!
Centrele pentru controlul și prevenția bolilor (CDC – agenția guvernamentală americană în domeniul protecției sănătății publice) din SUA au publicat un raport extins privind nivelul de epuizare profesională în cazul medicilor.
Studiul, care se bazează pe sondaje efectuate în sistemul medical între 2018 și 2022, indică o scădere importantă a nivelului de sănătate mintală a medicilor. Potrivit unei anchete naționale, realizată în 2021, procentul medicilor care prezentau cu cel puțin un simptom de epuizare profesională a cresut cu 43%, comparativ cu perioada pre-Covid-19.
De altfel, rata de suicid în cazul medicilor este mai ridicată comparativ cu cea a restului populației americane și riscul este de două ori mai mare în cazul femeilor, comparativ cu bărbații.
O anchetă realizată în 2022 indica faptul că un medic din zece a declarat că a avut un gând de suicid sau chiar o tentativă de suicid. Cei mai expuși fenomenului de burnout sunt medicii de medicină de urgență, medicină internă și pediatrie. Și la aceste specialități medicale tot femeile sunt mai expuse fenomenului de burnout.
Așa cum cizmarii au încălțămintea cea mai ponosită, tot așa și medicii, când este vorba chiar despre ei, de propria lor sănătate mintală, amână să se trateze. Situația devine periculoasă și pentru medici, și pentru pacienți. Și dacă suferința mintală se agravează, probabil se ajunge chiar la abandonarea practicii medicale.