CE a inițiat procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor României pentru accesul populației la apă și canalizare
Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement (constatare a neîndeplinirii obligațiilor, n.r.) în cazul României pentru că populația are acces limitat la apă și canalizare.
„Nivelul de dezvoltare economică a unei societăţi este demonstrată prin accesul la utilităţile de bază, în special accesul la reţeaua de apă potabilă şi canalizare. România are deficienţe în acest domeniu, iar Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva ţării noastre deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Deşi Comisia a lansat proceduri împotriva altor 18 state membre ale UE pe lângă România, trebuie să încheiem acest proces cât mai curând posibil”, a scris, vineri, pe Facebook, ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, în România există fizic 2.057 reţele de canalizare, din care 1.260 sunt funcţionale, în restul de 797 fiind lucrări în diferite stadii de execuţie.
„În ceea ce priveşte situaţia dotării cu staţii de epurare a apelor uzate, au fost inventariate în total 831 staţii de epurare, din care 714 staţii de epurare funcţionale şi 117 staţii de epurare nefuncţionale (care funcţionează cu deficienţe sau la care nu este racordată populaţia). Azi discut cu primarii din zona Odorhei despre programul de guvernare, respectiv despre faptul că trebuie să găsim resursele necesare pentru a dezvolta comunităţile locale şi pentru a asigura accesul la utilităţile de bază”, a mai scris ministrul.
Potrivit acestuia, Ministerul Mediului va aloca suma de 1 miliard de euro din PNRR pentru construirea reţelelor de apă şi canalizare, iar în POIM am alocat încă 318 milioane de euro pentru acelaşi scop.
„Acest demers este completat de programul „Anghel Saligny”, lansat recent de către domnul Cseke Attila, ministrul dezvoltării. UDMR şi-a propus în momentul în care a intrat la guvernare să aloce toate resursele necesare în vederea susţinerii comunităţilor şi astfel să dezvoltăm localităţile, să modernizăm infrastructura şi să creştem nivelul de trai”, a mai scris ministrul.
Ce este procedura de infringement
Conform Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) „Comisia promovează interesul general al Uniunii și ia inițiativele corespunzătoare în acest scop. Aceasta asigură aplicarea tratatelor, precum și a măsurilor adoptate de instituții în temeiul acestora”.
Există trei tipuri de încălcări ale legislaţiei de mediu care determină declanşarea procedurii de infringement de către Comisie şi anume:
a) omiterea notificării actelor normative naţionale care transpun şi implementează directivele – statele membre au obligaţia de a notifica atât legislaţia de transpunere, cât şi cea care asigură implementarea.
b) neconformarea legislaţiei naţionale la cerinţele normelor comunitare – statele membre au obligaţia ca legislaţia naţională să fie în deplină concordanţă cu cerinţele comunitare.
c) aplicarea necorespunzătoare a actelor normative comunitare – statele membre au obligaţia de a asigura aplicarea întocmai a dispoziţiilor comunitare de transpunere.