Ce afaceri învârt producătorii de ulei vegetal, suspectați că s-au înțeles să crească prețurile
Consiliul Concurenței a anunțat că mai mulți producători de ulei de floarea soarelui sunt suspectați de posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor. Pe listă se află și patru companii de top de pe piață românească, două multinaționale și două firme autohtone.
Principalii producători de ulei din România sunt Bunge, Expur Urziceni, Ardealul Carei, Argus și Prutul Galați. În afară de Argus, care nu a fost nominalizat de Autoritatea de Concurență, toți ceilalți au fost controlați.
Concret, Consiliul Concurenței a anunțat că a desfăşurat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale mai multor firme de pe piaţa producţiei şi comercializării de ulei de floarea soarelui. Este vorba de Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA.
Gigantul Bunge
Cel mai mare producător de ulei pe piața românească este Bunge România, care are două fabrici la Buzău – unde produce aproximativ 40% din necesarul de ulei de consum al României și Lehliu – producție de șroturi, biodiesel și uleiuri vegetale brute. Gigantul american, care are în portofoliu mărcile Floriol şi Unisol, a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de peste 3 miliarde lei, cu peste 1 miliard de lei mai mult față de anul anterior, și datorii de 1,2 miliarde lei, după un profit de 772 milioane lei, în anul anterior. În 2021, societatea avea 586 de salariați.
Bunge Romania este unul dintre principalii actori din sectorul agribusiness din România, mai ales în ceea ce privește comercializarea și procesarea cerealelor, a semințelor de floarea-soarelui, rapiță și soia, fiind, precum și un actor cheie în sectorul alimentar prin mărcile Floriol, Unisol, Ulvex si Raza Soarelui. Compania americană se află și în topul exportatorilor din România.
Expur – Francezii joacă tare
Expur este filiala locală a grupului francez Avril, desfășurând activități de producție de ulei şi biodisel. Producătorul are în portofoliu mărcile Untdelemn de la Bunica (lider pe piața locală), Olpo, Marisol şi Ulcom. Fabrica se află la Slobozia și are o capacitate de rafinare de 400 – 450 tone/zi.
În 2021, cifra de afaceri a fost de 1,69 miliarde lei, față de 1,15 miliarde lei, în 2020, și un profit de 149,8 milioane lei, în 2020, la un număr de 454 salariați.
Prutul – afacere românească integrată
Prutul SA este controlat de omul de afaceri Marian Andreev și deține o fabrică la Galați cu o capacitate de rafinare de 400 tone/zi.
Prutul produce mărcile de ulei vegetal Prutul, Spornic, Bonatelo, Boniflor, Surâsul Soarelui şi Picasol. Compania mai produce şrot (folosit pentru furajarea animalelor), acizi graşi (utilizați pentru industria cosmetică și a materialelor de construcții) şi peleţi (utilizaţi ca biocombustibil). În 2021, producătorul a avut o cifră de afaceri de 1 miliard lei, față de 648 milioane lei, în 2020, și un profit de 75,8 milioane lei, la un număr de 415 salariați.
Andreev mai are afaceri și în comerțul cu inputuri, cereale și depozitare cereale și oleaginoase.
Ardealul – profit de trei ori mai mare într-un an
Ardealul SA este o afacere controlată de antreprenori români. În 2021, a avut o cifră de afaceri de 416 milioane lei și profit de 65,9 milioane lei, de aproape trei ori mai mult față de anul anterior. Compania, care în portofoliu marca Ardealul, are o fabrică la Carei unde lucrează 259 salariați.
Ardealul este un jucător important și la export.