Ce ar urmări de fapt OMV la Complexul Energetic Oltenia. Acuzațiile dure ale unui lider sindical
Restructurarea Complexului Energetic Oltenia a suscitat interesul grupului austriac OMV devenit peste noapte partener într-un proiect care presupune o investiție de peste 400 milioane euro. Un lider sindical lansează, însă, o acuzație dură: austriecii ar dori de fapt, dincolo terenul din Gorj, să pună mâna pe rezervele de zgură și cenușă de la termocentrale.
Restructurarea CE Oltenia vizează construcția a 4 parcuri fotovoltaice pe o suprafață de 680 de hectare, pusă la dispoziție de Complexul Energetic Oltenia. Investiția este finanțată de Ministerul Energiei din fondul de modernizare în proporție de 70%.
„Interesul austriecilor este să pună mâna pe rezervele de zgură și cenușă de cărbune, din care, prin prelucrare, se extrag diferite metale de mare valoare”, a declarat Liderul Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan pentru Radio Infinit.
El mai spune că spune că va ataca în instanță planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, care prevede construirea de parcuri fotovoltaice pe terenuri care ar trebui restituite proprietarilor, după exploatarea cărbunelui.
Cât despre conducerea Complexului Energetic Oltenia și cadastriștii, care vor intra pe terenurille respectice, aceștia riscă să aibă probleme mari cu legea, avertizează Crețan.
Afacere tipic românească
Proiectul de restructurare a CE Oltenia presupune o investiție de 410 milioane de euro, care provine din cota României pentru certificatele de dioxid de carbon. Banii sunt incluși în planul de restructurare al CE Oltenia și acordați pe baza unor aplicații realizate de CE Oltenia și care a fost aprobată de către Comisia Europeană.
Proiectul a fost anunțat chiar de către Ministerul Energiei pe site. CE Oltenia a decis să își ia, prin selecție directă, fără licitație, drept partener pe OMV, companie al cărui acționar principal este statul austriac.
Concret, CE Oltenia vine cu 410 milioane de euro și 680 de hectare, în timp ce aportul OMV este de 76 de milioane de euro. Ciudățenia constă în faptul că nu doar că alege direct să facă afacerea cu OMV, ci că și împarte totul la jumătate. Mai simplu spus, OMV devine proprietar pe jumătate din cele 680 de hectare și pe jumătate din energia care va fi produsă de cele 4 parcuri fotovoltaice în următorii 25 de ani.
Citește și Cum s-au ales austriecii cu câteva sute de hectare în Oltenia într-o afacere cu panouri fotovoltaice