Ce au discutat parlamentarii români cu delegația SUA
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Delegatia-SUA-in-Romania.jpg)
Delegația parlamentară din SUA s-a întâlnit marți, 15 aprilie, cu președintele interimar al României, Ilie Bolojan, dar și cu parlamentari români. După întâlnire, senatorul PSD Robert Cazanciuc și vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, au făcut declarații de presă răspunzând la întrebările jurnaliștilor.
Astăzi nu suntem în situația în care să avem o decizie din partea partenerului nostru strategic vizavi de staționarea trupelor și de numărul lor pe viitor în România, a declarat Daniel Suciu.
Daniel Suciu: A fost o delegație cu membri atât din partea democraților, cât și din partea republicanilor și conduita unei delegații comune este să discute lucruri avantajoase pentru ambele țări. (…). Le-am mulțumit partenerilor noștri americani pentru prezența celor aproape 1.700 de militari americani în România, care asigură pentru țara noastră un pilon de stabilitate și de securitate. Și am spus clar în discuțiile noastre că prezența lor aici este pentru a găsi și alte căi de a întări acest parteneriat strategic dintre România și SUA.
Întrebat despre faptul că în Statele Unite se discută scenarii pentru viitor de posibilă retragere a trupelor de pe teritoriul țării noastre, Daniel Suciu spune că astăzi nu suntem în situația în care avem o decizie din partea partenerului nostru strategic vizavi de staționarea trupelor și de numărul lor pe viitor în România.
Politica Statelor Unite este de reevaluare a politicii externe, nu doar în ceea ce privește flancul estic (…).Atât timp cât încă partea americană analizează ceea ce va face, iertați-mă, nu puteam lua un dejun să cerem termene de la partea americană. Vă menționez că am avut după 8 ani o asemenea delegație numeric importantă și este absolut normal că oricine cunoaște ceea ce înseamnă diplomație parlamentară înțelege că chestiunile de politică externă, deciziile strategice ale Statelor Unite și ale României, cu siguranță, nu se iau în cadrul unor discuții formale sau informale.
Robert Cazanciuc a subliniat că atât România, cât și R. Moldova sunt susținute de SUA și de acum înainte.
Le-am prezentat și o hartă cu rolul și locul României în Europa, cu cei doi piloni unde la jumătatea Europei se află în România, și pilonul celălalt din Polonia. Documentul a ajutat la deschiderea unor subiecte pentru fiecare parlamentar în parte.
O doamnă-congresmen mi-a subliniat de câteva ori că întreaga delegație americană vrea să dea acest semnal de sprijin necondiționat pentru România și că vor utiliza diplomația parlamentară pentru orice formă de sprijin de care România va avea nevoie, dar și Republica Moldova.
Daniel Suciu, întrebat dacă s-a discutat despre Visa Waiver, a spus că vom primi sprijinul pentru acest obiectiv de țară.
I-am rugat pe colegii noștri americani să observe eforturile pe care România le-a făcut în ultimii ani, eforturi consfințite și prin accederea României la acest program, și că ne bazăm în continuare pe sprijinul lor pentru a finaliza această suspendare cât mai repede posibil.
Vizita delegației în România are loc într-un moment delicat, marcat de critici precum cele ale vicepreședintelui SUA, JD Vance, legate de anularea alegerilor din România.
Delegația este condusă de parlamentarul republican Vern Buchanan, membru al Camerei Reprezentanților din 2007 și actual președinte al Comisiei pentru Comerț și Fiscalitate, una dintre cele mai influente structuri legislative din Congres.
Discuțiile s-au concentrat pe securitatea la Marea Neagră precum și pe clarificarea deciziilor recente ale autorităților române privind organizarea alegerilor.
Din delegație fac parte următorii parlamentari americani:
- Vern Buchanan (republican, liderul delegației, statul Florida)
- Neal Dunn (republican, Florida)
- Anna Paulina Luna (republicană, Florida)
- Andy Ogles (republican, Tennessee)
- Dina Titus (democrată, Nevada)
- Lloyd Doggett (democrat, Texas)
- Ted Lieu (democrat, California)
- Ilhan Omar (democrată, Minnesota)
La rândul său, congresmenul Vern Buchanan, șeful delegației americane, a declarat la finalul întâlnirii cu președintele Ilie Bolojan că SUA nu au de obicei delegații externe atât de numeroase, dar în acest caz a fost nevoie de mai mulți demnitari, întrucât România este o țară importantă pentru Washington.
„De obicei, nu avem delegații atât de mari, dar România este importantă”
„Am avut o vizită foarte bună cu Ambasada și cu președintele interimar. Suntem aici să întărim relația dintre noi și să o ducem la un alt nivel. Avem multe companii care vin aici, creează locuri de muncă. Vrem mai multe locuri de muncă bine plătite aici și mai multe companii, și de aceea suntem aici. Avem 8 membri ai congresului azi aici. De obicei, nu avem delegații atât de mari. Suntem aici pentru că această țară este importantă pentru noi”, a spus Buchanan.
Întrebat dacă SUA vor retrage trupele din România, oficialul a precizat: „Nu știu în acest moment, dar cred că totul este în revizuire acum, iar noul președinte este acolo doar de două luni, dar sunt foarte optimist despre relația noastră și de cum va evolua în legătură cu aceste subiecte. Deci multe aspecte sunt acum discutate și revizuite, dar vom reveni către voi”.