Ce avere are Elon Musk. Cum s-a îmbogățit șeful Tesla cu 36 miliarde de dolari într-o singură zi
Averea antreprenorului Elon Musk a crescut luni cu 36,2 miliarde de dolari după ce compania de închiriat maşini Hertz a comandat 100.000 de automobile Tesla, scrie Bloomberg.
Acţiunile Tesla s-au apreciat cu aproape 13% în urma veştilor oferite de Hertz, firma lui Musk devenind astfel primul producător auto din lume care atinge o valoare de piaţă de o mie de miliarde de dolari. Două treimi din averea lui Musk se datorează acţiunilor şi opţiunilor din cadrul companiei de maşini electrice. De la începutul anului, acţiunile Tesla au crescut cu 40,4%, înregistrându-se un plus de 144% de-a lungul ultimelor 12 luni.
Cu o avere netă de 289 de miliarde de dolari, Musk valorează mai mult decât companii precum Nike, Exxon Mobil, L’Oreal, Pfizer sau Toyota.
Musk continuă să se îndepărteze de ceilalţi mega-miliardari din punct de vedere al averii. În prezent, al doilea cel mai bogat om din lume, fondatorul Amazon Jeff Bezos, valorează 193 de miliarde de dolari, conform datelor agregate de publicaţia americană.
Creşterile masive raportate de Musk vin într-o perioadă în care parlamentarii Partidului Democrat, având susţinerea preşedintelui Joe Biden, schiţează un plan prin care intenţionează să impună o serie suplimentară de taxe celor mai bogaţi cetăţeni din Statele Unite.
La Tesla nu are salariu
Deţinerile lui Musk i-au permis să câştige miliarde de dolari pe hârtie şi să devină cea mai bogată persoană la nivel mondial, deşi CEO-ul are puţine active lichide. El nu încasează niciun salariu la Tesla şi un anumit procent al participaţiilor sale este rezervat creditelor personale.
În 2019, Musk a declarat în faţa instanţelor federale de judecată că, în ciuda statului său de miliardar, deţine puţini bani cash. Anul trecut, şeful Tesla a anunţat pe Twitter că plănuieşte să îşi vândă toate casele şi „aproape toate” bunurile fizice.
Tesla au o autonomie de aproximativ 320 de kilometri la o încărcare, dar există o lipsă de infrastructură de încărcare în SUA – un lucru pe care administrația Biden speră să îl schimbe.
„Vehiculele electrice sunt acum mainstream și abia acum am început să vedem creșterea cererii și a interesului la nivel global”, a declarat șeful interimar al Hertz, Mark Fields.