Ce avere are Vladimir Ciorbă, patronul Nordis. Acuzații de delapidare și spălare de bani și legături controversate
Vladimir Ciorbă, cunoscut om de afaceri și patron al grupului Nordis, a intrat recent în atenția publicului, nu doar prin prisma succesului său în domeniul imobiliar, ci și din cauza implicării sale într-un dosar penal de amploare. Căsătorit cu fosta deputată Laura Vicol, acesta nu se află la prima confruntare cu procurorii, numele său fiind legat și în trecut de un dosar al Direcției Naționale Anticorupție, în care a fost implicat și cumnatul fostului premier Victor Ponta.
O nuntă extravagantă și legături controversate în cazul lui Vladimir Ciorbă
În 2017, Vladimir Ciorbă și Laura Vicol și-au oficializat relația printr-o nuntă fastuoasă, eveniment la care nași de cununie au fost soții Daniel și Marinela Dragomir. Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, era cercetat la acel moment în dosarul „Black Cube”, un scandal de spionaj ce viza o operațiune de supraveghere ilegală a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi.
Petrecerea de nuntă a fost organizată împreună cu botezul fiului lor, Călin Matei Ciorbă, iar suma totală primită din daruri a fost de 105.000 de euro. Acești bani au fost împărțiți astfel: 40.000 de euro pentru mireasă, 40.000 de euro pentru mire și 25.000 de euro ca dar de botez pentru copil.
Averea impresionantă a lui Vladimir Ciorbă
Conform declarației de avere completate de Laura Vicol la Camera Deputaților, Vladimir Ciorbă deținea, oficial, active și venituri substanțiale. Acesta figura cu un profit de peste 3 milioane de lei și încasări salariale de la mai multe companii, printre care Nordis, Car Studio Detailing, Hathor Trading Estate și Best Luxury.
Veniturile declarate încasate de Vladimir Ciorbă:
- 147.884 RON de la Nordis București
- 50.000 RON de la Nordis Mamaia
- 30.000 RON de la Hathor Trading Estate
- 15.908 RON de la Best Luxury
- 11.721 RON de la Car Studio Detailing
De asemenea, conform declarației de avere din 2024 a Laurei Vicol, Vladimir Ciorbă a obținut aproape un milion de lei doar din vânzarea unui ceas de lux, ceea ce subliniază stilul de viață opulent al cuplului.
Reținerea în dosarul Nordis: acuzații grave
Luni seară, Vladimir Ciorbă și Laura Vicol au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, fiind acuzați de complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată și aderare la un grup infracțional organizat. Cei doi au fost duși la arestul central al Poliției Capitalei, fără a purta cătușe, în timp ce ancheta continuă.
Fostă șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, și soțul său, Vladimir Ciorbă, sunt suspectați că au participat activ la un mecanism prin care fondurile obținute de la clienții grupului Nordis au fost deturnate și utilizate în scopuri personale sau direcționate către firme afiliate grupului infracțional organizat.
Mecanismul de fraudă: cum funcționa gruparea
Anchetatorii au descoperit că gruparea infracțională era structurată pe mai multe niveluri. În eșalonul secund se aflau persoane apropiate liderilor, fie prin legături de rudenie, fie prin relații de prietenie, care sprijineau activ operațiunile ilegale. Acestea acționau sub îndrumarea și controlul celor din conducerea grupului, facilitând tranzacțiile frauduloase.
Un alt palier al grupării includea notari și avocați, care se ocupau de întocmirea documentației aferente vânzării imobilelor, intabulărilor și consultanței juridice. Aceștia aveau rolul de a legaliza și masca fluxurile financiare obținute din activitățile ilicite.
În perioada 2019-2024, liderii grupului infracțional au utilizat cinci societăți comerciale pentru a încasa sume uriașe de bani de la clienți, persoane fizice și juridice. Aceste sume, primite ca avansuri în cadrul unor contracte de vânzare-cumpărare pentru apartamente, parcări și mobilier, se ridicau la peste 957 milioane de lei (aproximativ 195 milioane de euro).
Odată intrați în conturile firmelor controlate de grupare, banii erau rapid delapidați prin diverse metode:
- transferuri către persoane fizice din cadrul grupului infracțional,
- plăți către firme afiliate structurii criminale,
- salarii exagerate pentru membrii grupării,
- cheltuieli de lux, estimate la 346 milioane de lei și 2,4 milioane de euro.
Aceste sume exorbitante erau cheltuite pe proprietăți scumpe, autoturisme de lux, bijuterii, călătorii exotice și alte bunuri extravagante.