Ce bem și ce nu ar trebui să bem în timpul verii
Nu toate băuturile asigură o bună hidratare în timpul caniculei. Așadar, ce bem și ce nu trebuie să bem în timpul verii.
Ideale sunt apa, laptele, băuturile electrolitice, apa de cocos. Primul sfat: încearcă sa bei apă indiferent dacă îți este sau nu sete, mai ales dacă știi că vei fi sta la soare sau într-un mediu cu temperaturi ridicate și neventilat.
Băuturile electrolitice sunt indicate întrucât conțin săruri de sodiu și potasiu, care restabilesc concentrațiile de apă și electroliți din organism.
Laptele de vacă este bogat în mod natural în electroliți, inclusiv în calciu, sodiu și potasiu. O cană de lapte integral de vacă obișnuit oferă 300 mg de calciu, 92,7 mg sodiu și 366 mg potasiu. Atenție însă că sunt persoane care au intoleranță la lactoză.
Apa de cocos este o o sursă de electroliți, în special de potasiu, calciu, sodiu și magneziu. 240 ml de apă de nucă de cocos neîndulcită conțin 396 mg de potasiu, 16,8 mg calciu, 62,4 mg sodiu, 14,4 mg magneziu.
Sfaturile medicilor
Acestea sunt ideale, dar care sunt băuturile pe care trebuie să le evităm?
Cofeina are efect diuretic, adică te face să urinezi mai mult. Totuși, lichidul pe care îl absorbiți din ceașca de cafea poate compensa acest efect. Dar dacă măriți rația zilnică, este posibil să vă provocați deshidratarea. Sfatul nutriționistului este simplu: asociați la ceașca de cafea un pahar de apă sau de ceai din plante.
Sucurile din fructe, cum ar fi cele din portocale, cireșe, pepene roșu sunt gustoase și importante surse de magneziu, potasiu și fosfor. De exemplu, 125 ml de suc natural din portocale oferă aproximativ 13 mg de magneziu, 220 mg de potasiu și 34 mg de fosfor. De asemenea, sucurile de fructe reprezintă și o sursă naturală de antioxidanți și vitamine. Totuși, majoritatea sucurilor din fructe sunt sărace în sodiu și sunt bogate în zahăr, ceea ce poate crea probleme persoanelor supraponderale, suferinde diabet etc. Dacă optezi pentru un suc, alege unul din fructe proaspete, cu pulpă care conține fibre. Dar și acesta trebuie consumat cu moderație.
De reținut că nutriționiștii pledează pentru fructele întregi, care conțin multe fibre și nutrienți, în plus ajută la o hidratare mai bună.
Și băuturile energizante conțin mult zahăr și în plus multă cofeină. Adică două ingrediente care accentuează procesul de deshidratare. Cofeina și zahărul au un efect diuretic, stimulând rinichii să elimine urina. Rezultat: accentuarea senzației de sete.
În privința alcoolului, de la dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, primim următorul sfat: ”Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii”.
Despre consumul de alcool, dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, spune:
”Trebuie să ştim că alcoolul deshidratează intens şi se recomandă să consumăm câte un pahar de apă de fiecare dată când consumăm alcool”.
Și încă un sfat de la dr. Silvia Nica, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Universitar de Urgență București: ”Eviați băuturile foarte reci, deoarece mucoasa faringiană va avea de suferit și imediat vom răguși. Ulterior, este posibil ca răgușeală să se transforme într-o afecțiune care să coboare în arborele bronșic, creând probleme de sănătate”.