Ce boli tropicale putem face în vacanță în Europa?!

Publicat: 14 aug. 2024, 11:10, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce boli tropicale putem face în vacanță în Europa?!
boli tropicale Europa țânțari căpușă

Multe insecte purtătoare ale unor boli tropicale au ajuns din Africa, Asia, America de Sud și Centrală până în nordul Europei, turiștii fiind îndemnați să se informeze și să se protejeze.

”Multe dintre aceste specii de insecte preferă temperaturile ridicate și umiditatea. Larvele lor se dezvoltă mai repede când este cald și umed și sezonul de reproducere se prelungește, permițând apariția unui număr mai mare de insecte”, spune profesorul François Balloux de la Institutul de Genetică din cadrul University College din Londra, în The Sun.

De la început trebuie precizat că nu toate insectele sunt purtătoare de boli.

Turiștii sunt sfătuiți se se protejeze mai ales de febra dengue și Zika, transmise prin înțepătura de țânțarului tigru. În ultimii doi ani, a fost înregistrat un număr record de cazuri de febra dengue în mai multe țări de pe continentul nostru, inclusiv în Franța, Italia și Spania.  Cele două infecții se manifestă prin febră, dureri de cap și musculare.

De asemenea, turiștii trebuie să se protejeze de chikungunya,  o boală virală, transmisă de insecte, printre care țânțari. Pacienții acuză dureri  puternice și persistente musculare și de articulații, febră, dureri de cap, stare de oboseală, erupții cutanate, greață, dureri oculare.

O atenție deosebită trebuie acordată malariei, cea mai severă boală transmisă de țânțari, cu potențial letal. Și tot de la țânțarii tigru avem virusul West Nile, unul dintre cele mai periculoase, care poate determina boli grave ca meningita sau encefalita, ce pot pune viața în pericol.

Dar țânțarii nu sunt singurele insecte care ne pot compromite vacanța. Mai sunt și căpușele care pot transmite febra hemoragică Crimeea-Congo, mai frecvent în Spania, Bulgaria și Grecia.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), febra hemoragică Crimeea-Congo se manifestă prin: dureri musculare, amețeli, hemoragii, dureri abdominale, vărsături.

Prin mușcătura de căpușă se poate transmite și infecția Lyme sau boala căpușei. Totuşi, nu orice mușcătură de căpușă presupune riscul de a dezvolta borelioza sau boala Lyme.

În Spania, Italia, Grecia și Portugalia este risc de leishmanioză, boală transmisă de musculița nisipului. Leishmanioza este o infecție, care se manifestă prin ulcere severe pe piele (leishmanioza cutanată) sau prin infecția organelor interne, care poate fi fatală (leishmanioza viscerală).

INSP recomandă ca, înainte de a călători în străinătate, să consultați site-urile autorităților naționale de sănătate pentru a verifica dacă bolile cu transmitere prin insecte sunt un risc în regiunea în care călătoriți . De asemenea, solicitaţi medicului dumneavoastră informaţii cu privire la măsurile de precauție necesare, mai ales dacă aveți de gând să desfăşuraţi activități în aer liber (camping, drumeţii, vânătoare, pescuit pe lac sau râu etc.) în timpul vacanței.