Ce cafea bem? Care sunt diferențele dintre cafelele Arabica și Robusta?
Există peste 100 de soiuri de cafea în toată lumea, cele mai consumate fiind Arabica și Robusta. Puțin știu, dar între cele două soiuri există o diferență majoră. Ce le face diferite?
Arabica este cultivată în regiuni tropicale, în timp ce Robusta este soiul cultivat pe scară mai largă, ceea ce îl face prezent în cele mai multe cafele instant. Planta cafelei Arabica produce fructe fragile, care atrag gândacii. Robusta produce unele mai dure, insensibile la insecte.
Polenizarea
Arabica este o plantă auto-polenizantă, ceea ce înseamnă că suferă mai puține mutații și variații pe parcursul ciclului de viață, în comparație cu Robusta.
Cofeina
Robusta are un conținut de cofeină de 2,7% și deci gust mai amar, aproape dublu față de Arabica (1,5%). Din acest motiv, Robusta este larg utilizată ca un stimulent energetic imediat, iar Arabica este preferată pentru aromă și gust mai bogat, dar mai puțin amar.
Gust și aromă
Sunt caracteristicile care fac fiecare soi diferit față de celelalte. Robusta este mai aspră, cu note de ars și pământ, iar cafeaua Arabica este mai bogată și totodată mai subtilă în aromă și gust.
Conținutul de zahăr
Arabica are cu 60% mai multe lipide și un conținut de zahăr aproape dublu față de Robusta. Iar zaharurile au un rol important în procesul de prăjire, creând mai multe componente aromatice.
Antioxidanți
Cafeaua este în general bogată în antioxidanți cunoscuți și ca acizi clorogenici, care au și rolul de a ține la distanță dăunătorii. Robusta are niveluri mai mari din acești acizi, în comparație cu Arabica.