Ce chirii vor plăti studenții în marile centre universitare?
Chiriile pentru apartamente și garsoniere din zece mari orașe au crescut cu 17% în ultimul an. Studenții sunt în căutare de garsoniere, iar bugetul lor este cuprins între 200 și 300 de euro.
Mulți români, în special studenți, sunt sau vor fi în căutarea unei locuințe de închiriat în perioada imediat următoare. Datele arată că există un interes crescut pentru închirierea apartamentelor cu două camere (variantă aleasă de 60% dintre respondenți), conform unei analize storia.ro. Urmează garsonierele (41%) și apartamentele cu trei camere (18%).
Piața imobiliară în principalele orașe
Chiriile din Sectorul 1 au crescut cu 17% în ultimul an. Vorbim despre chiria pentru o garsonieră. La polul opus, cel mai ieftin sector la acest capitol este 5, acolo unde se cer în medie 280 de euro pentru o garsonieră.
În sectorul 4, chiria pentru o garsonieră este de 304 euro, în sectorul 2 chiria este de 320 de euro/lună, iar în sectorul 3 de 324 de euro.
La Cluj-Napoca chiria pentru o garsonieră este mai mare decât la București, iar proprietarii cer în medie 350 de euro, față de 300 cât cereau în august 2022.
La Timișoara, chiriile pentru garsoniere sunt mai mari cu 14% decât în 2022, iar media cerută este de 250 de euro.
Tot 250 de euro se cer și la Sibiu și Craiova. La Constanța, o garsonieră se poate închiria cu 280 de euro pe lună, iar la Brașov cu 300 de euro.
Chirii mai mici sunt în orașele Oradea și Arad, acolo unde media lunară este de 180 de euro, respectiv 185 de euro.
Studenții caută locuințe de închiriat pe platforme online
91% dintre respondenți își propun să găsească locuințe de închiriat pe platformele online cu anunțuri imobiliare. Alți 27% doresc să închirieze cu ajutorul unui agent imobiliar, în timp ce 24% își propun să închirieze o locuință prin intermediul cunoștințelor.
Din perspectiva bugetului disponibil pentru închirierea unei locuințe, majoritatea respondenților (40%), studenți și non studenți deopotrivă, ar aloca un buget cuprins între 201-300 de euro. Alți 31% ar avea un buget cuprins între 100-200 euro, iar 30% ar avea disponibil un buget cuprins între 301-400 de euro.
Când vine vorba despre perioada de timp în care și-ar dori să locuiască cu chirie, 46% dintre respondenți au menționat o perioadă nedeterminată, 23% o perioadă fixă de peste 12 luni, în timp ce 16% iau în considerare o perioadă fixă de până la 12 luni, iar pentru 14% nu contează perioada sau încă nu știu cât timp ar locui cu chirie.
Ce apreciază studenții la o locuință?
Atunci când își caută o locuință pentru a se muta cu chirie, principalele aspecte importante pentru studenți sunt următoarele:
- Să nu necesite renovări (variantă aleasă de 69% dintre studenți)
- Centrală termică proprie (65%)
- Compartimentare interioară eficientă (56%)
- Existența unei bucătării închise (47%)
- Mobilată cu mobilier modern și de calitate (45%)
- Existența unui spațiu exterior deschis de tip balcon/terasă/grădină (35%)
- Camere spațioase (33%)
- Aparatură electrocasnică modernă (32%)
- Multă lumină naturală (31%)
- Instalație electrică și/sau sanitară nouă (29%)
Citește și: Românii care donează sânge primesc dobânzi mai mari la titlurile de stat Fidelis