Ce constructor mare l-a „vrăjit“ pe Grindeanu. A tot vorbit de reziliere, dar i-a mai acordat o păsuire. Cum arată cel mai întârziat proiect rutier (VIDEO)
![Ce constructor mare l-a „vrăjit“ pe Grindeanu. A tot vorbit de reziliere, dar i-a mai acordat o păsuire. Cum arată cel mai întârziat proiect rutier (VIDEO)](https://media.puterea.ro/J_GYIvJfUG9TZjigyFyMC7ohGHQ=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-11-002842.png)
Un drum de aproape 10 km care trebuia să aibă rol de variantă ocolitoare pentru municipiul Craiova este și acum în construcție, deși trebuia să fie gata din 2023. Și vorbim de o centură cu o bandă pe sens și un antreprenor cu referințe bune în Europa, dar care în România s-a poticnit. Și are și alte lucrări de infrastructură rutieră în execuție. DRDP Craiova a postat o filmare integrală cu șantierul Variantei Ocolitoare Craiova Sud, ajuns la un stadiu fizic de execuție de 80% (stadiu anunțat și în august 2024).
Cel mai întârziat proiect rutier din Oltenia este centura care va lega trei drumuri naționale importante din Dolj, DN 56 Craiova – Calafat, DN 55 Craiova – Bechet și DN 6 Alexandria – Craiova – Timișoara. Contractul a fost semnat pe 14.01. 2022, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 3.05.2022, constructorul s-a apucat de muncă o lună mai târziu și trebuia să termine în 15 luni.
A trecut aproape un an și jumătate de la termenul final și drumul nu este gata. Și sunt doar 9,89 km de drum, cu câte o bandă pe sens, la care mai mult a stat decât a lucrat antreprenorul italian Rizzani de Eccher. O companie cu lucrări de referință în Europa, dar care în România a lăsat de dorit. Și culmea e că a tot fost păsuită, iar termenul final s-a tot amânat. A primit doar la început un certificat negativ pentru progres slab pe șantier, dar apoi s-a ales doar cu păsuiri.
DRDP Craiova a postat o filmare integrală cu șantierul Variantei Ocolitoare Craiova Sud, despre care se spune că ajuns la un stadiu fizic de 80%. Problema e că Rizzani se afla la 80% și la finele lunii iulie 2024, când ultimul termen de finalizare fusese stabilit pentru 29 noiembrie 2024. Constructorul italian avansase atunci cu lucrările de la stadiul de 58% în luna martie 2024, la 68% în luna mai 2024, și la aproape 80% la final de iulie 2024. Întârzieri mari erau la pasajul subteran de la intersecția cu Magistrala CFR M100 București – Craiova – Timișoara.
Cel mai întârziat proiect rutier din Oltenia. Sorin Grindeanu a vorbit de reziliere, dar a acordat o nouă păsuire
Interesant este faptul că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, l-a tot tras de urechi pe constructorul Italian, iar la dezbaterile pe bugetul pe anul 2025 de la Transporturi vorbea chiar de o reziliere a contractului. Nu s-a ajuns până aici.
„Pe Centura Craiovei, într-o proporţie foarte mare probabil vom rezilia contractul acolo. Nu am înţeles niciodată postura asta în care mă aflu, să fac acţiuni de acest tip, şi am încercat de fiecare dată să găsesc soluţii să meargă un contract înainte, dar nici nu am ezitări, dacă acel contract se opreşte, să fac rezilieri. Şi am făcut. Am făcut pe Centura Timişoarei şi bine am făcut, pentru că a câştigat o companie care în 6 luni a terminat-o. Am mai reziliat DN2 – A2 şi sper ca lucrurile să meargă înainte. Vă spun că decizia este în mod normal luată de a rezilia. Eu pe acea bucată nu mai am răbdare. Au fost numeroase întâlniri încercând să-i capacităm, se pare că nu se poate”, afirma Grindeanu.
La fel spunea ministrul și în toamna anului trecut. „O parte de care sunt nemulțumit este ritmul în care merge restul pe Centura de Sud a Craiovei. Sunt undeva la 80%. Nu sunt mulțumit. I-aș atenționa că așa cum aici am luat decizia să reziliez contractul în urmă cu un an și am făcut foarte bine (se referea la tronsonul 1 al DEx12 Craiova-Pitești – n.r.), pentru că cei care au venit în loc își văd de treabă și terminăm anul ăsta, nu am să ezit să fac același lucru și cu Centura Sud Craiova. Îi atenționez să își schimbe modul de lucru, să mărească ritmul“, a declara atunci Sorin Grindeanu.
Ultimul termen acordat lui Rizzani: 30.03.2025
Ce s-a întâmplat? Rizzani de Eccher a mai primit o păsuire, până la 30 martie 2025. Potrivit DRDP Craiova, noul termen de finalizare aprobat este 30.03.2025. „Antreprenorul executată în această perioadă, în funcție de condițiile meteo, șanțuri pereate, montare parapet, drumuri agricole, subtraversare CF“, a menționat DRDP.
Date proiect:
- Lungime drum: 9,889 km,
- 2 intersectii la nivel tip giratie,
- 2 parcări de scurta durata,
- 1pod,
- 1pasaj peste CF,
- subtraversare CF.
Valoarea contractului este de 196 milioane lei, din care 140 milioane finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020). Consultanța este asigurată de DRDP Craiova.
Același constructor lucrează la modernizarea Centurii București Sud între Domnești și Jilava, un tronson cu o lungime de 15 kilometri, un proiect mult mai complicat care include și subtraversări ale intersecțiilor de la Măgurele și Bragadiru.
Centura Craiova Sud se desprinde din DN 56, printr-un sens giratoriu, traversează linia CF neelectrificată Craiova – Calafat cu un pasaj suprateran, apoi continuă paralel cu digul de apărare al Jiului, pe care îl va traversa cu un pod. La km 4+100 se prevede un nou sens giratoriu, la intersecţia cu DN 55, iar la km 8+908 un pasaj subteran pentru traversarea liniei electrificate CF Bucureşti – Timişoara. Traseul variantei Craiova Sud II se termină la km 9+889, la intersecţia cu sensul giratoriu de pe DN 6 (Cârcea). Traseul acoperă tranzitul prin sudul municipiului Craiova la mică distanţă de fabrica Ford Otosan, iar prin nodul de la Cârcea şi DN 65 F se asigură legătura cu DN 65 Craiova – Piteşti şi Drumul Expres Craiova – Piteşti.