Ce conține Ordonanța cu care Guvernul speră să-i aducă înapoi în școli pe profesori
Liderii Coaliției și miniștrii din Guvernul Ciucă au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de joi, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public.
– Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
– În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
Textul actului normativ a fost deja publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii.
Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat.
Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat (proiect)
„Educația reprezintă o prioritate națională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat și cetățenii își asumă împreună responsabilități pentru susținerea acesteia. În acest context, se urmărește performanța și calificarea tuturor celor implicați: elevi, personal didactic și părinți, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea și afirmarea demnității umane au prioritate.
Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaționali, cu rol strategic în asigurarea performanței la nivelul sistemului de învățământ. Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învățământ, personalul didactic trebuie să își adapteze în permanență activitatea la realitățile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor.
În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar și personalului nedidactic din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior reprezintă o măsură care susține creșterea calității actului educațional.
Drept urmare, Guvernul României propune spre adoptare ordonanța de urgență atașată”.