Ce e Ziua Recunoștinței. Rețeta gătirii curcanului

Publicat: 24 nov. 2022, 19:00, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Ce e Ziua Recunoștinței. Rețeta gătirii curcanului

Azi e Thanksgiving Day – Ziua Recunoștinței. Thanksgiving Day este o sărbătoare anuală de o zi, în care i se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an.

Ziua Recunoștinței este sărbătorită în cea de-a patra joi a lunii noiembrie în Statele Unite ale Americii şi în cea de-a doua zi de luni a lui octombrie în Canada. Ce e Ziua Recunoștinței și de când e la americani.

Primii coloniști protestanți sosiți în Lumea Nouă, la colonia englezească Plymouth (azi Massachusetts), au sărbătorit pentru prima dată în anul 1621 d.H., în semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure. În 3 octombrie, anul 1789, președintele american George Washington declara această Zi a Recunoștinței drept sărbătoare națională.

În 1863, tot în 3 octombrie, președintele Abraham Lincoln, proclamă această zi sărbătoare federală oficială pentru “Recunoștință și rugăciune către Tatăl nostru binefăcător, care sălășluiește în Ceruri” , în a patra zi de joi din noiembrie. Decretul președintelui Abraham Lincoln a fost urmat în 1941, de o rezoluție în acest sens a Congresului Statelor Unite ale Americii. Ziua Recunoștinței este sărbătorită și în Canada, dar în altă zi, respectiv în a doua zi de luni din octombrie, potrivit Rador.

Ce e Ziua Recunoștinței

În Statele Unite, majoritatea afacerilor (în afară de magazinele mici) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving, pentru a permite angajaților să se reunească cu familia.

În Regatul Unit, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei, și se sărbătorește în biserici și în sate într-o duminică, după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă. Curcanul joacă un rol central în celebrarea Zilei Recunoștinței, iar din această cauză sărbătoarea mai e cunoscută și drept “Ziua Curcanului”. O tradiție a mesei de Ziua Recunoștinței este rugăciunea spusă la început. Fiecare dintre persoanele prezente la masă îi mulțumește lui Dumnezeu, iar pe tot parcursul rugăciunii mesenii se țin de mână. Inițial, gazda era cea care spunea rugaciunea de început, dar în zilele noastre aceasta poate fi zisă atât de către capul familiei, cât și de către oaspetele de onoare.

În America de Nord, mâncărurile servite în această zi sunt curcanul, jambonul, piureul de cartofi, cartofii dulci, porumbul și plăcinta de dovleac. O altă tradţie americană este grațierea unui curcan, de către preşedintele Statelor Unite ale Americii.

Rezistaţi luminilor strălucitoare ale consumului de Ziua Recunoștinței!

Un obicei al Zilei Recunoștinței au devenit și paradele, iar mai nou, deschiderea sezonului cumpărăturilor de Crăciun. A doua zi după Ziua Recunoștinței, denumită „Black Friday” (sau așa-zisa Vinere Neagră), este, prin tradiție, o zi în care comercianții oferă reduceri mari de prețuri. Nu este ceva neobișnuit să se formeze cozi la complexele comerciale prima oră a dimineții. De aceea, sunt voci care spun că Ziua Recunoștinței nu mai are însemnătatea dată de pelerini în secolul al XVII-lea.

În 2019, Papa Francisc a comentat, pe fundalul unuia dintre cele mai aglomerate weekend-uri de cumpărături din acel an, asupra dorinţei exacerbate de consum de după Ziua Recunoștinței și până la Crăciun, descriind consumerismul drept un ”virus care atacă credinţa la rădăcini”.

”Trebuie să expunem iluzia că eşti fericit atunci când ai multe lucruri. Rezistaţi luminilor strălucitoare ale consumului care strălucesc pretutindeni în această lună”, a declarat papa Francisc în timpul unei slujbe la Vatican.

Comentariile Papei au venit între ”Black Friday” şi ”Cyber Monday”, perioada de după Ziua Recunoştinţei în care magazinele oferă reduceri speciale şi oferte la începutul sezonului festiv al cumpărăturilor de Crăciun. Papa a criticat consumerismul : ”lucrurile nu sunt niciodată îndeajuns”. ”Trebuie să depăşim tentaţia (de a crede) că sensul vieţii înseamnă acumulare”, a adăugat Suveranul Pontif.

Rețeta gătirii curcanului de Ziua Recunoștinței

Ambasada SUA a postat pe pagina sa oficială rețeta gătirii curcanului:

Reţeta William Sonoma de saramură cu zahăr brun

  • 2 ½ ceşti de sare Kosher (grunjoasă, fără iod)
  • 2/3 de ceaşcă zahăr brun light
  • 1 lingură de boabe de piper
  • 4 litri de apă
  • 5,5 litri de apă cu gheaţă
  • 1 curcan de 7-8 kilograme, spălat

Într-o oală mare se amestecă la foc mare sarea, zahărul brun, boabele de piper şi 4 litri de apă. Se dă în clocot şi se lasă pe foc, amestecând timp de circa trei minute, până se dizolvă sarea şi zahărul. Se ia amestecul de pe foc, se transferă într-un vas mare şi se lasă la răcit circa o oră, până saramura devine călduţă. Se adaugă apoi 1,5 litri de apă cu gheaţă.

Se introduce curcanul într-o pungă sau într-un vas mare, se toarnă saramura şi restul de apă cu gheaţă, recipientul se închide ermetic şi se pune la frigider pentru 6-24 de ore.

Pregătirea curcanului

  • 1 ceaşcă de unt moale, rupt în bucăţi
  • 2 linguriţe de cimbru proaspăt tocat şi 15 crenguţe de cimbru
  • 2 linguriţe de rozmarin proaspăt tocat şi 5 fire de rozmarin
  • 2 linguriţe de salvie proaspătă tocată şi 5 crenguţe de salvie
  • 1 ceapă tăiată în sferturi
  • 1 lămâie tăiată în sferturi
  • Piper
  • Folie de aluminiu
  • Tavă
  • Grătar sau morcovi pentru a acoperi fundul tăvii

Rețeta gătirii curcanului – continuare

Se încălzeşte cuptorul în prealabil la 220°C. Curcanul se scoate din frigider cu 2 ore înainte de gătire, pentru a ajunge la temperatura camerei. Se pregăteşte untul cu mirodenii, amestecând jumătate din cantitatea de unt cu plantele aromatice tocate. Se scoate curcanul din saramură şi se spală sub jet de apă rece. Se tamponează cu prosoape de hârtie la exterior şi în interior până când este complet uscat. Cu untul cu mirodenii se unge carnea (porţiunile de sub piele), iar cu untul fără mirodenii se unge partea exterioară a curcanului. Se aşează curcanul în tavă, pe grătar. Dacă tava nu are grătar, puteţi pune câţiva morcovi pe fundul tăvii.

Se condimentează interiorul curcanului cu piper după preferinţe. Se umple curcanul cu ceapa, lămâia şi crenguţele de plante aromatice.

Se introduce curcanul în cuptor şi se lasă 20 de minute, apoi se scoate tava şi se reduce temperatura la 180°C. Se acoperă curcanul cu folie de aluminiu. Dacă aveţi un termometru bun pentru friptură, introduceţi-l în zona cea mai groasă a pieptului de curcan şi puneţi din nou tava la cuptor.

Timpul de gătire este de circa 13-15 minute pentru fiecare 450 de grame, iar temperatura indicată de termometru ar trebui să ajungă la 71°C. Procesul de gătire va continua şi după scoaterea din cuptor. Acoperiţi tava cu folie de aluminiu sau cu un capac şi lăsaţi-o 30 de minute să se odihnească pentru a păstra carnea suculentă.

surse:

ro.usembassy.gov/ro/reteta-de-ziua-recunostintei

https://historia.ro/sectiune/general/ziua-recunostintei-580052.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Recuno%C8%99tin%C8%9Bei