Ce este aplicația LENSA AI și care sunt pericolele din spatele acelor Magic Avatars
O nouă aplicație, LENSA AI, i-a înnebunit pe utilizatorii de Facebook și Instagram. De la influenceri, vedete, adolescenţi şi până la antreprenori sau politicieni, toţi şi-au transformat pozele în avatare cu ajutorul acestei aplicaţii. Atenție, însă, la pericolele din spatele acelor Magic Avatars, care se obțin cu aplicația LENSA AI!
Ce este, concret, aplicația LENSA AI
Lensa AI este o aplicație care a câștigat o popularitate ieșită din comun în ultimele zile în țara noastră. Românii s-au grăbit să plătească 20 de lei pentru a trimite 20 de poze din arhiva personală, urmând să le primească editate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Conform publicației de știri și noutăți din lumea tech, TechRadar:”Fluxurile rețelelor de socializare sunt în prezent populate cu aceste interpretări de înaltă rezoluție ale fețelor utilizatorilor și diverse lewks, cunoscute și sub numele de Magic Avatars.
Toate acestea sunt rezultatul folosirii aplicației Lensa, un motor de generare de imagini AI care creează niște interpretări artistice cu influențe fantasy sau anime ale imaginilor pe care utilizatorii le încarcă, în general selfie-uri în diferite posturi ale acestora.„
Sigur că pentru multă lume, rezultul poate fi fascinant. Pozele sunt frumoase, par desprinse din desene animate sau filme cu super eroi, toată lumea arată perfect cu acel filtru. Aceste Magic Avaratars pot fi, într-adevăr, senzaționale! Dar, atenție la neatenție!
Însă specialişti spun că politica de confidenţialitate aplicată îi expune pe cei care o folosesc. Odată ce încarci fotografiile tale, cele digitale generate, practic portretul tău sub formă grafică, devine al companiei.
Citește și: Vrancea: CJ Vrancea va lansa o aplicaţie online pentru promovarea turismului din judeţ
Care sunt pericolele din spatele aplicației LENSA AI
Există trei aspecte care ridică semne de întrebare, după cum explică Dragoș Stanca, președintele BRAT. De exemplu, în termeni și condiții, rubrică pe care mai toți o acceptă fără să o citească, utilizatorilor li se cere să cedeze drepturile asupra trăsăturilor lor.
”Yeap, Lensa AI is super fun. Dar, înainte să vă jucați cu aplicația și să îi trimiteți pozele voastre, sau chiar să plătiți ceva pt asta, e bine să știți cel puțin trei chestii:
1. În termeni și condiții le cedați drepturile asupra trăsăturilor voastre. Da, puteți apărea ca vedete în animații Hentai or whatever.
2. Toate aplicațiile de genul le fac artiștilor fix ce le-a făcut social media jurnalistilor și companiilor de publishing la începutul Web2.0: le “fură” algoritmic idei și conținut – fără să cedeze nimic din venituri, încă.
3. Nu sunt deloc adeptul generalizărilor [ca un cetățean român nereprezentat politic la vârf până acum. nu aplaud retorici de tipul toți austriecii urăsc românii și nu îi vor în Schengen sau toți rușii sunt putiniști și pro-război în Ucraina] dar.. just FYI:
Prisma Labs, care deține Lensa AI, e o companie fondată de antreprenori ruși, fondatorul e ex-Mail .ru si Yandex, CEO e fost Yandex – dar compania opereaza în US, ce-i drept. Anyway: do your own research”, a scris Dragoș Stanca pe Facebook.
Ce spun specialiștii despre aplicația LENSA AI
”În timp ce imaginile generate de inteligența artificială ar putea părea distractive, încărcarea imaginilor într-o aplicație fără a lua în considerare riscurile potențiale este nerecomandată. Această nouă și populară aplicație AI ne face să călătorim înapoi în timp la controversa creată de aplicația FaceApp din 2019.
În ultimele săptămâni, mii de oameni și-au încărcat portretele pe Lensa, aplicația deținută de o entitate din Rusia, care a avut o evoluție vertiginoasă pe Google Play și App Store, dându-și consimțâmântul pentru ca un algoritm AI elaborat să transforme fotografiile acestora (și metadatele legate de acestea) în Magic Avatars.
Chiar dacă Lensa șterge fotografiile originale după procesarea imaginii, aplicația continuă să stocheze acele avatare create, cu aspect foarte real! Într-o lume în continuă schimbare, aceste baze de date dețin informații valoroase care pot fi folosite în programele de recunoaștere facială, ridicând îngrijorări cu privire la un posibil furt de date sau scurgeri de informații.
În plus, Lensa admite că inteligența artificială folosită tinde să creeze imagini sexualizate, pe care încearcă să le echilibreze folosind filtre NSFW (Not Safe For Work), dar pentru persoanele rău intenționate poate fi destul de simplu să le transforme în imagini pornografice care ar putea fi folosite pentru șantaj.”, susține specialistul Jake Moore, Global Cyber Security Advisor pentru ESET.