Ce este Arbidolul și de ce, oficial, nu se găsește în România
Pandemia a creat un fenomen la nivel uman, despre care s-ar putea spune că există de când lumea: oamenii în general și românii în mod special apelează la tot mai multe tratamente neautorizate.
De ceva timp în România e la mare căutare Arbidolul, pe fondul faptului că mulți vor să se trateze de Covid la domiciliu. Arbidolul e un medicament rusesc, fără autorizație în Uniunea Europeană și Statele Unite. Unele persoane fac automedicație cu pastilele acestea (ca o mențiune de dată recentă, și Gabriela Firea a menționat că s-a tratat cu el).
Primele dezbateri despre eficiența acestui medicament au apărut în Rusia, în 2007, deci cu mult înainte de pandemie. În afară de Rusia, doar China a mai folosit Arbidolul la scară largă, dar fără vreun efect notabil.
„Nu poate să fie recomandat de niciun medic român”
Mai pe larg, ce este Arbidolul și de ce, oficial, nu se găsește în România explică medicul Beatrice Mahler. „Nu cred că e cazul să ne punem speranța în el. Este un antiviral care nu are indicație certă pentru Sars-cov-2. Nu este autorizat și nu poate să fie recomandat de niciun medic român. În schimb, avem tratament cu anticorpi monoclonali și pentru asta, pacientul trebuie să vină la spital, să i se facă perfuzii”, a evidențiat medicul la Europa FM.
Beatrice Mahler are și o părere vizavi de faptul că există oameni care preferă să se trateze acasă, cu acest medicament produs în Rusia, care pentru Uniunea Europeană și America de Nord nu are autorizație: „Oamenilor le e frică de spital și încearcă să găsească soluții să își rezolve problema acasă. Și așa ajung la terapii pe care le află din diverse surse, fără a avea recomandare medicală”.