Ce este certificatul energetic și cum să-l obțineți rapid?

Publicat: 10 dec. 2022, 17:15, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
Ce este certificatul energetic și cum să-l obțineți rapid?

Un act important de care aveți nevoie atunci când vă construiți sau să vă renovați major locuința sau când o vindeți sau închiriați este și certificatul energetic.

Acesta a fost introdus și în România acum mai mulți ani la solicitarea Uniunii Europene.

Ce este certificatul energetic?

Certificatul de performanță energetică a clădirii (mai cunoscut sub numele de certificat energetic pentru clădiri) este un document tipărit care ne indică eficiența energetică a acelei clădiri sau a unei părți din clădire ce se poate utiliza separat (o unitate a clădirii).

Așa cum am văzut, se poate emite acest act atât pentru întregul imobil, cât și pentru un apartament din imobil.

Cel care este obligat să solicite acest act este proprietarul, respectiv investitorul sau administratorul imobilului, după caz.

Un alt document (mai complex) cu nume asemănător, cu care nu trebuie însă confundat, este auditul energetic. Este adevărat, atât certificatul de performanță energetică, cât și auditul energetic sunt acte care pot fi eliberate doar de către specialiști atestați, numiți auditori energetici pentru clădiri.

Auditorii energetici pentru clădiri

Aceștia sunt persoane fizice atestate de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care au dreptul să elaboreze rapoarte de audit energetic și/sau certificate de performanță energetică pentru clădiri/unități de clădire, în conformitate cu metodologia specifică adoptată la nivel național aprobată prin ordin al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației. Auditorul energetic pentru clădiri este specialistul care își desfășoară activitatea ca persoană fizică autorizată sau ca angajat al unor persoane juridice, conform prevederilor legale în vigoare.

Auditorii energetici atestați pot avea două grade profesionale:

  • gradul I – pot emite certificate energetice pentru toate categoriile de imobile și pot realiza și studii de audit energetic;
  • gradul II – pot elibera doar certificate energetice pentru imobile cu rol rezidențial (case și blocuri de locuințe/apartamente).

Ce trebuie să faceți pentru a obține rapid un certificat energetic pentru casa dumneavoastră?

Pentru a obține rapid un certificat energetic pentru locuința dumneavoastră este necesar să faceți câteva lucruri:

Căutați un auditor energetic atestat cu care să lucrați

Căutați un auditor energetic atestat în orașul dumneavoastră. aici internetul vă poate fi de mare folos. Țineți cont că auditorii au dreptul să-și stabilească liber ritmul de lucru și tarifele, deci aflați cât vă costă certificatul energetic și în cât timp îl primiți.

Pregătiți copiile după actele imobilului/apartamentului pe care trebuie să le înmânați auditorului

Întrebați auditorul de ce acte ale proprietății și de ce informații are nevoie pentru a emite certificatul energetic și faceți copiile necesare după acestea, apoi înmânați-le auditorului ales de dumneavoastră în cel mai scurt timp.

Pentru apartamente este cel mai simplu, este necesară doar schița apartamentului (planul de la cadastru). Această schiță poate fi găsită și în Cartea tehnică a construcției, împreună cu alte acte ale imobilului.

Stabiliți cât mai rapid o vizită a auditorului la imobil (pentru observații și măsurători)

Stabiliți cu auditorul de comun acord o vizită a acestuia la imobil (pentru observații și măsurători). Această vizită este obligatorie.

Pe baza informațiilor extrase ca urmare a acestei vizite și din documentele imobilului, auditorul energetic atestat poate face calculele inginerești necesare și poate emite documentul dorit.

În general, după ce auditorul primește copiile după documentele clădirii și face vizita la aceasta, timpul necesar pentru emiterea actului poate fi foarte scurt, de doar câteva ore chiar.

Dacă aveți actele pregătite și auditorul vizitează în aceeași zi construcția, tot procesul poate dura doar o zi sau chiar mai puțin.