Ce este codul QR. O să îl vezi curând pe toate monumentele din România
Plăcile monumentelor din România vor afişa un cod QR care, odată scanat, va redirecţiona utilizatorul către o pagină de Internet administrată de Ministerul Culturii. Dar ce este codul QR? De dată recentă, are o „reputație proastă” în România.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii monumentelor de for public care prevede amplasarea de plăci comemorative dedicate unor mari personalităţi sau evenimente în locuri legate de acestea, inclusiv pe imobile nou construite.
Ce este codul QR, cum se scanează și cum poate fi generat
Ce spune legea promulgată despre codul QR la monumente
Potrivit legii promulgate, fiecărei lucrări de artă plastică/artă monumentală de for public, prin Institutul Naţional al Patrimoniului i se alocă un sistem standardizat de codare cu formă de bare bidimensionale care va redirecţiona utilizatorul către pagina dedicată a site-ului web ce va conţine informaţii de specialitate şi de identificare a personalităţii sau evenimentului marcat.
Amplasarea monumentelor de for public se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor în construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizei realizate de Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public, sau, după caz, de comisiile zonale pentru monumentele de for public.
Codul QR pentru o mai bună protejare a identităţii naţionale?
Iniţiatorul proiectului, deputatul Ionuţ Vulpescu de la PSD afirma, la votul final din Parlament, că ”proiectul de lege pe care l-a iniţiat va contribui la o mai bună protejare şi promovare a culturii şi identităţii naţionale”.
”Pe de o parte, prin clarificarea atribuţiilor şi obligaţiilor ce revin instituţiilor publice în materia protejării monumentelor de for public şi instituirea unui regim de protecţie mai bun, iar pe de altă parte, prin protejarea şi cultivarea memoriei naţionale, inclusiv cea a minorităţilor naţionale, care contribuie la identitatea multiculturală a ţării noastre.”, spunea deputatul PSD.
Codul QR pentru nativii digitali
Vulpescu mai preciza că este un amplu proces de digitalizare ce va oferi tuturor celor interesaţi acces la informaţii despre istoria României şi personalităţile sale, o experienţă imersivă ce va crea o legătură specială între utilizator şi locul istoric în care acesta se află.
”Le vom oferi astfel tinerelor generaţii, aşa-numiţilor nativi digitali, posibilitatea de a accesa istoria naţională într-un mod pe care îl consideră firesc, combinând realul cu digitalul şi poate astfel îi vom face să fie mai conştienţi cu privire la moştenirea lor istorică şi culturală”, mai afirma Vulpescu.