Ce este „drogul elevului” și cât poate fi de periculos
Bucureștiul se confruntă cu o nouă amenințare care vizează în special tinerii, „Drogul elevului”, o substanță sintetică periculoasă, care câștigă teren pe străzile capitalei.
Cu un preț derizoriu, prin comparație cu celelalte halucinogene, de doar 10 lei/doză, dar cu efecte devastatoare, drogul a devenit rapid o opțiune atrăgătoare pentru mulți adolescenți, arată reporterii Antena 3 CNN.
Investigația dezvăluie modul alarmant de ușor cu care acest drog poate fi procurat, chiar și în plină zi, pe străzile din centrul Bucureștiului.
De exemplu, locuitorii din zona Piața Alba Iulia, unde traficul cu acest drog pare să înflorească, se plâng de ineficiența măsurilor luate.
Sesizările lor repetate către forțele de ordine nu au adus schimbări semnificative, iar prezența consumatorilor de droguri continuă să fie o sursă de neliniște.
Pe lângă etnobotanice și alte substanțe binecunoscute, se vorbește acum și despre vânzarea de ALPHA-PHIP, o substanță sintetică cu efecte extrem de dăunătoare.
Este un stimulent sintetic din clasa catinonei, cu efecte similare celor date de substanțe precum cocaina și metamfetamina.
Specialiștii avertizează asupra riscurilor majore ale consumului, precum dependența, comportamentul violent, tulburările psihotice, daunele grave ale organelor interne și chiar moartea.
Dr. Corina Lupău, psiholog, subliniază pericolul reprezentat de „drogul elevului”, o denumire generică pentru o clasă diversă de substanțe psihoactive accesibile ca preț. Acestea pot avea efecte stimulante, halucinogene sau sedative, iar consecințele utilizării lor pot fi dramatice.
„NPS (New Psychoactive Substances) se referă la o categorie de substanțe considerate legale, cum ar fi canabinoide sintetice, triptamină, MDAI, piperazină, dimetllamină, diverse extracte din plante ca salvia divinorum, catha edulis și altele”, arată dr. Corina Lupău, referindu-se la acest drog.
Informarea și prevenția reprezintă cea mai bună apărare împotriva pericolului ascuns pe străzile orașului.