Ce este furosemidul la care a ieșit pozitiv Florentina Iușco
Atleta Florentina Iușco a fost suspendată după ce a fost depistată pozitiv la furosemid, un diuretic interzis sportivilor. Sportiva nu va mai participa la Jocurile Olimpice Paris 2024.
În acest caz, Agenția Națională Antidoping (ANAD) a anunțat că a depistat o substanță diuretică suspectă la controlul andidoping – furosemid – și a decis să sancționeze sportiva cu avertisment.
De la început trebuie precizat că, în prospectul avizat de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), care însoțește acest medicament, se precizează:
”Sportivii trebuie atenţionaţi că furosemida, ca şi alte diuretice, este inclusă pe lista substanţelor dopante”.
De ce este interzis
Furosemidul este un diuretic, indicat în tratamentul edemelor din insuficienţa cardiacă, ciroza hepatică sau afecţiunile renale, ajutând la eliminarea excesului de lichide și de sare din corp. Furosemidul se utilizează în formele uşoare şi moderate de hipertensiune arterială, în monoterapie sau în asociere cu alte antihipertensive.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a exclus-o pe atleta Florentina Iușco din Echipa Olimpică a României după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a comunicat suspendarea sportivei pentru dopaj.
Toate rezultatele înregistrate de Florentina Iușco din 23 aprilie 2023, inclusiv, până pe 24 iulie 2024 au fost anulate, iar atleta nu va face delasarea la Paris 2024!, este mesajul oficial al COSR.
Agenția Mondială Antidoping (WADA) a interzis furosemidul, deoarece poate să ascundă alte substanțe dopante posibil existente în organism și poate contribui la reducerea rapidă a greutății. Astfel, furosemidul ar putea să aibă un rol major în box, lupte și alte dispcipline sportive în care greutatea corpului este foarte importantă.
Este motivul pentru care furosemidul este strict interzis în competiții sportive.
Cazul atletei Florentina Iușco se înscrie într-un lung șir de sportivi care au făcut acest pas greșit. În 2017, la Campionatele Europene de box pentru juniori din Bulgaria, patru boxeri români au fost depistați pozitiv. Un alt caz notabil în box a avut loc în 2006.
Și în fotbalul românesc au fost depistate cazuri de dopaj cu furosemid. În 2004, Mihai Baicu, Iulian Apostol și Mihai Senin au fost implicați într-un caz de dopaj în perioada în care jucau la Farul Constanța. Baicu, care a admis ulterior că a folosit substanța pentru controlul greutății, a primit o suspendare de trei luni, iar colegii săi au fost suspendați șase luni fiecare. În 2014, în lumea luptelor, Estera Dobre, de cinci ori medaliată la Campionatele Europene, a fost suspendată doi ani după ce a fost depistată pozitiv la furosemid imediat după câștigarea medaliei de argint la Europenele din acel an.