Ce este mineritul spațial?
În ultimii ani, pe măsură ce Pământul își consumă din resurse într-un ritm accelerat, mineritul spațial a devenit unul dintre principalele subiecte de discuție. El ar putea rezolva anumite probleme care se preconizează că ar putea apărea pe Pământ în următoarele decenii.
Mineritul spațial reprezintă actul de a extrage diverse materiale necesare din spațiu pentru a le aduce pe Pământ, unde ar urma să fie folosite în așa fel încât să fie acoperite anumite necesități ale omenirii.
Așadar, în condițiile în care multe resurse sunt pe cale de a fi epuizate pe Pământ, oamenii de știință au luat tot mai des în calcul varianta mineritului spațial. Despre ea se discută de decenii bune, dar la început a fost mai degrabă o variantă SF. Ceea ce părea însă SF în filme precum Armaggedon, jocuri video precum The Planet Crafter ori Astroneer sau jocuri de păcănele online precum Space Miners (Relaxing Gaming), prinde din ce în ce mai mult contur în zilele noastre.
Asta deoarece oamenii de știință au convins diverși investitori de necesitatea mineritului spațial și de beneficiile pe care le-ar avea inclusiv din punct de vedere financiar. Dincolo de factorul financiar, scopul principal ar fi continuitatea pe pământ. În condițiile în care specialiștii estimează că unele resurse ar putea fi epuizate în următorii 50 de ani, mineritul spațial reprezintă o soluție pentru a asigura continuitate.
Sistemul solar e plin de metale prețioase
Reprezentantul NASA la JPL, Kevin Baines, a estimat că în spațiul cosmic plouă cu un surplus de peste 2 milioane de diamante anual. Astfel, potrivit acestuia, ghețarii cu diamante curg prin Jupiter și munții Venus și sunt acoperiți de pirită. De asemenea, asteroizii de clasa M sunt acoperiți de cobalt, platină și alte metale prețioase. Mai mult, revista Forbes estimează că asteroidul 3554 Amun-NEA conține nichel estimat la 600 de miliarde de dolari.
Iar companii precum Deep Space Industries fac progrese importante pentru un viitor în care mineritul spațial va fi o realitate. Spre exemplu, nava spațială avionică Prospector X este programată să exploreze un asteroid foarte aproape de Pământ. Această ambarcațiune este echipată în așa fel încât să identifice conținutul de apă al asteroidului, având diverși senzori care îi permit acest lucru. Ulterior se va trece la recoltarea pentru bunuri.
Mai mult, oamenii de știință susțin că apa din spațiu poate fi transformată în diverse lucruri. Astfel, potrivit lor, în momentul în care hidrogenul și oxigenul său suferă un proces denumit electroliză ea se poate transforma în combustibil pentru rachete. Iar acest lucru ar putea face mineritul spațial mai rentabil.
Ecosistemul interstelar ar putea fi viitorul energiei
Oamenii de știință mai sunt de părere că atingerea stelelor ar putea în viitor reîncărca toate bateriile Pământului. Se estimează că există aproximativ 16 mii de asteroizi în apropierea Pământului care conțin resurse ușor accesibile precum apă și alte minerale.
Pe de altă parte, există și riscuri. Heliu-3, o componentă critică ce poate fi găsită în energia nucleară din zilele noastre, este adesea întâlnită și pe Lună. Iar dacă entitățile implicate ajung să recolteze și capacitățile nucleare atunci ar putea apărea probleme.
Dar există totuși și numeroase beneficii, iar cele mai importante vizează și energia solară. Spre exemplu, în prezent biosfera poate accesa doar 0,03% din ea și am avea nevoie de 2.7 milioane de mile pătrate din suprafața de pe Pământ pentru a colecta eficient cei 20 de terawati de putere. În schimb, energia solară lunară necesită 40 de mile pătrate pentru aceeași cantitate. Așadar, oamenii de știință au decis să continue cursa pentru explorarea mineritului spațial.