Ce este şi cum se manifestă hemofilia, afecţiunea medicală cu care au fost diagnosticați 3 francezi, după administrarea vaccinului Pfizer

Publicat: 24 mai 2021, 18:45, de Mădălina Bălăceanu, în ESENȚIAL , ? cititori
Ce este şi cum se manifestă hemofilia, afecţiunea medicală cu care au fost diagnosticați 3 francezi, după administrarea vaccinului Pfizer

Trei francezi au fost diagnosticați cu hemofilie, o boală rară în cadrul căreia sângele nu se coagulează normal deoarece îi lipsesc anumite proteine care participă la procesul de coagulare a sângelui, după administrarea vaccinului Pfizer.

Ce este hemofilia și cum se manifestă aceasta

Hemofilia este o boală ereditară gravă a sângelui, care face ca sângele unei persoane să nu se coaguleze normal, ducând la sângerări necontrolabile, care pot avea loc spontan sau în urma unor traumatisme minore. Nota definitorie a bolii este sângerarea excesivă, prelungită, fără tendinţa de sistare.

Principala caracteristică a bolii constă în tendința de apariție a hemoragiilor spontane sau provocate, în funcție de severitatea deficitului de factor de coagulare. Hemoragiile pot fi interne, în articulații și mușchi, sau externe, cauzate de tăieturi minore, intervenții medicale dentare sau traumatisme. Uneori, sângerarea apare cu întârziere după traumatism, sau reapare după o iniţială sistare, scrie bioclinica.ro.

Hemofilia A este cea mai des întâlnită formă a bolii. Speranța de viață a persoanelor diagnosticate cu hemofilie variază în funcție de severitatea bolii, stilul de viață adoptat și accesul la un tratament adecvat.

Hemofilia poate duce la apariţia unor complicaţii precum: hemoragie internă severă, artrită, infecţii şi alte reacţii adverse cauzate de transfuziile de sânge. Substituția cu factorul deficitar este baza tratamentului în hemofilie, conform B1.ro.

Autoritățile franceze din domeniul sănătății investighează trei cazuri de hemofilie la pacienții vaccinați cu Pfizer

Trei cazuri de tulburări rare care afectează capacitatea sângelui de a se coagula au fost raportate în rândul beneficiarilor vaccinului Covf-19 Pfizer-BioNTech și sunt cercetate, au declarat vineri autoritățile sanitare franceze.

Aceste cazuri au apărut în decurs de câteva zile până la o lună, la persoanele cu vârsta peste 75 de ani. Acest efect foarte rar nu pune în discuție raportul beneficiu / risc al vaccinului (Comirnaty) din laboratoarele americane și germane, asigură ANSM, conform francetvinfo.fr.

În populația generală, această patologie este foarte rară (frecvența de la 1 la 1,5 cazuri pe milion de persoane pe an) și afectează cel mai adesea pacienții cu vârsta peste 60 de ani, explică agenția.

În plus, între 6 și 13 mai au fost observate opt cazuri noi de tromboză de localizare atipică, dar nu au existat cazuri noi de deces, asociate cu vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria). Acest vaccin a făcut obiectul a peste 4.294.000 de injecții în Franța începând cu 13 mai. Aceste opt cazuri noi duc totalul la 42 de cazuri de la începutul vaccinării, inclusiv unsprezece decese.