Ce este Telegram?
Încercările Rusiei de a-și împiedica cetățenii să acceseze Telegram au eșuat. Rusia a interzis aplicația în 2018, după ce proprietarul aplicației – Pavel Durov – a refuzat accesul Kremlinului la mesajele utilizatorilor. Cu toate acestea, Pavel Durov, ceatorul platformei, a găsit o modalitate de a direcționa traficul prin alte site-uri web.
Autoritățile de reglementare din Rusia nu au putut împiedica persoanele din interiorul țării să acceseze aplicația. În 2020, Rusia a cedat și a revenit asupra interdicției sale inaplicabile.
Telegram este similară cu WhatsApp și Twitter. Interfața seamănă cu aspectul chat-ului din WhatsApp, dar utilizatorii Telegram pot accesa grupuri dincolo de cele create de propriile contacte. Și, în timp ce oricine urmărește un cont pe Twitter ar trebui să monitorizeze acel feed sau să se bazeze pe algoritmul aplicației pentru a-i semnala tweet-urile, Telegram postează alerte ori de câte ori au fost adăugate informații noi la o discuție, în același mod în care utilizatorii WhatsApp primesc notificări de chat.
De ce se îmbulzesc rușii să o folosească?
Rusia cenzurează puternic conținutul internetului pentru a împiedica cetățenii săi să vadă rapoarte critice despre acțiunile sale. Președintele rus Vladimir Putin a înăsprit și mai mult controalele luna aceasta, interzicând accesul la posturile de știri străine, inclusiv BBC, Voice of America și Deutsche Welle.
Putin a blocat, de asemenea, accesul rușilor la Facebook, Twitter și Instagram, încercând să obțină recunoașterea Meta ca „organizație extremistă”. De asemenea, Rusia a adoptat luna aceasta o lege care prevede că raportarea a ceea ce statul consideră „știri false” se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.