Ce este „terapia cu celule dendritice” care îngrijorează autoritățile?
Terapia cu celule dendritice, un tratament alternativ împotriva cancerului, este analizată de Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța, care a solicitat recent suspendarea promovării ilegale a acesteia.
Evident un tratament eficient contra cancerului, noninvaziv, fără durere sau efecte secundare este promițător. Însă Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța este împotriva acestui tratament alternativ, numit „terapie cu celule dendritice” (TCD). Agenția solicită suspendarea promovării ilegale a acestui tratament pe internet și rețelele sociale.
„Companiile Immucura, Immunyo și Iaso Health GmbH își prezintă în mod nefondat tratamentul ca o soluție eficientă împotriva cancerului ca având un profil de siguranță foarte favorabil și neinvaziv”, explică ANSM. Instituția intenționează să contacteze procurorul și să facă un raport pe portalul oficial privind conținutul ilegal de pe internet (Pharos).
În ce constă această terapie?
TCD este una dintre terapiile alternative împotriva cancerului, în acest caz imunoterapia. „Celulele dendritice sunt celule imunitare al căror rol este de a iniția și a activa răspunsul imun”, precizează ANSM pentru „20 Minutes” .
Pentru aceasta, se ia sânge de la pacient, care este trimis la un laborator. Celulele albe din sânge sunt apoi izolate și se vor diferenția în celule dendritice. „Ulterior, aceste celule dendritice sunt pregătite cu informații personalizate cu privire la tipul specific de cancer al fiecărui pacient”, explică compania Immunyo. În cele din urmă, celulele imune sunt instruite să discearnă și să elimine celulele canceroase. Aceste celule sunt apoi injectate pacientului, generând o activare a răspunsului imun”.
Compania susține că, „fiind un proces natural, terapia nu are efecte secundare”. Acest tratament poate fi efectuat într-una dintre clinicile europene ce fac parte din această firmă sau chiar la domiciliu. „20 Minutes” transmite că prețurile nu sunt afișate, dar se achită cash circa 18.950 de euro.
Potrivit ANSM, „în afara studiilor clinice, nu există medicamente de terapie celulară pe bază de celule dendritice în Franța”. Eficacitatea acestui tip de tratament este în prezent evaluată în studii clinice. ANSM subliniază că pacienții vizați, care suferă de patologii grave, trebuie tratați cu tratamente „care s-au dovedit și ale căror beneficii și riscuri au fost evaluate de autoritățile sanitare”.
Până acum, nicio autorizație de introducere pe piață nu a fost acordată de către Comisia Europeană sau de către ANSM acestor companii pentru tratamentul lor anticancer. Nici pentru publicitatea lor nu s-a dat aprobare prealabilă. „Un tratament care nu are autorizație de introducere pe piață poate prezenta riscuri pentru sănătate și poate constitui o pierdere de șansă pentru pacientul care ar renunța la tratamente validate în acest context”, semnalează agenția, considerând că eficacitatea și siguranța TCD-urilor nu au fost demonstrate.
ANSM recomandă pacienților să nu folosească terapia cu celule dendritice. Dar dacă s-a făcut deja, ANSM recomandă ca pacientul să-și informeze medicul oncolog asupra tratamentelor și procedurilor efectuate. De asemenea, agenția invită persoanele care au optat pentru această alternativă să raporteze orice reacție adversă legată de tratament. Totodată, ANSM insistă asupra faptului că, fără sfatul medicului, nu trebuie întrerupt tratamentul prescris de oncolog.