Ce face România pentru recuperarea obiectelor furate în Olanda? Explicațiile ministrului Natalia Intotero
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat că autoritățile din România sunt pe deplin implicate în sprijinul autorităților olandeze pentru a recupera obiectele de patrimoniu furate din expoziția de la Drents Museum din Olanda. Acestea fuseseră expuse în cadrul unui proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie a României, începând din luna iulie 2024.
„Aceste obiecte au ajuns pe teritoriul Olandei la începutul lunii iulie 2024. A fost un proiect demarat de colegii mei de la Muzeul Național de Istorie a României. Nu eram ministru la vremea respectivă. Asta nu mă scuză și mă voi implica cu toată puterea mea pentru a face tot ce-mi stă în putință să ajut autoritățile din Olanda printr-o colaborare foarte bună. Tocmai am închis telefonul cu omologul meu, ministrul Culturii, domnul Eppo Bruins și m-a asigurat de toată implicarea personală a dânsului alături de colegii din celelalte instituții și că în următoarele zile chiar va face o deplasare la fața locului”, a declarat Natalia Intotero, la Antena 3 CNN.
Ministrul Culturii a explicat că a aflat despre incident sâmbătă dimineața, la ora 7.00, când directorul Muzeului Național de Istorie a informat-o despre explozia din muzeul olandez și furtul pieselor. „În cursul dimineții am fost notificată de către domnul director Oberlander de la Muzeul Național de Istorie, respectiv dimineața la ora 7, să mi se aducă la cunoștință că a fost o explozie la muzeul respectiv și că mai multe detalii urmează să primim de la autoritățile olandeze. L-am informat pe primul ministru, am luat legătura cu domnul ministru al Afacerilor Externe, am luat legătura cu domnul ambasador Comănescu, deci ne-am mobilizat foarte repede fiecare pe partea sa de atribuții, de asemenea domnul ministru Predoiu de la Ministerul Afacerilor Interne pe colaborarea între polițiile celor două state”, a detaliat aceasta.
De asemenea, Natalia Intotero a subliniat că toate autoritățile sunt implicate activ în acest caz și că se colaborează la nivel transfrontalier. „Toate autoritățile cu atribuții în domeniu sunt mobilizate de dimineață și nu doar din Olanda pe partea de colaborare polițienească, inclusiv o colaborare transfrontalieră cu țările din vecinătate. Localitatea se află la o distanță nu foarte mare de Germania. Lucrăm în echipă, suntem o echipă, ajutăm cu tot ce putem autoritățile olandeze astfel încât cei care au comis această tragedie să fie prinși și să ne putem recupera obiectele noastre de patrimoniu intacte”, a adăugat ministrul Culturii.
Ministrul român nu crede că obiectele furate vor fi distruse și a explicat motivul. „Eu cred că nu o să se ajungă la partea de a distruge aceste obiecte. Din punctul meu de vedere, nu cred că ar mai avea o asemenea însemnătate și o valoare. Și sper să nu se ajungă la un asemenea scenariu, dar ceea ce putem să tragem noi concluzia e faptul că aceste obiecte se aflau pe teritoriul olandez de la începutul lunii iulie și astăzi era practic ultima zi a expoziției. Mâine expoziția se finaliza și trebuia să vină spre casă. Nu este prima expoziție făcută de Muzeul Național de Istorie a României. Această expoziție identică a fost prezentă în Lisabona, Madrid, Roma, acum în Olanda. Urma să aibă loc la solicitarea omologilor noștri în Polonia pe sezonul cultural care se desfășoară în momentul de față, Franța și Germania”, a declarat Natalia Intotero.
În ceea ce privește viitoarele expoziții de obiecte de patrimoniu românesc în afacere, ministrul a sugerat că ar trebui să existe o discuție mai amplă. „Poate că ar trebui făcută o discuție mai serioasă. Există și în alte țări, de exemplu, Mona Lisa, cine dorește să o vadă, se deplasează în Franța. Poate ar trebui cu specialiștii stabilite mai multe detalii pentru astfel de expoziții și care dintre obiectele de patrimoniu pot să fie duse în afacere și care, să fim puțin mai atenți, deci ar trebui discuții mai serioase cu colegii de la Muzeul Național de Istorie și nu numai, și cu ceilalți colegi de la celelalte muzee, pentru că aici vorbim de un bun al statului român, al tuturor românilor care în momentul de față este gestionat prin activitatea colegilor de la Muzeul Național de Istorie. Nu vreau să aduc acuzații nimănui, dar să știți că este o mare durere în sufletul meu”, a afirmat Natalia Intotero.